Zafer Arapkirli apartmanda yaşayan “Canlıları” yazdı: ÖĞRENECEKSİN…

Ünlü gazetecinin “ÖĞRENECEKSİN…” başlıklı yazısı şöyle:

Çocuğun bilmediğine, yani sen çocuğuna öğretmediğine göre, demek ki sen de bilmiyorsun. O zaman öğreneceksin. Sana öğreteceğiz.

Apartmanda yaşamanın adabını öğreneceksin.
Daire kapısının bir adım dışının, “ortak alan” olduğunu. Ortak alanda başkalarının da huzurunu, rahatını, kafa sağlığını filan düşünmek-gözetmek zorunda olduğunu öğreneceksin.

O çocuk, evde oturma odasında bağırdığı, çığlık attığı, tepindiği gibi, ortak alanda davranamayacak. Uyaracaksın. “Elalem rahatsız oluyor.. Sus” diyeceksin. Ssshh diyeceksin.. Merdivenden “paltır küldür” inmeyecek o çocuk. Eline geçirdiğini merdivenlere ya da koridorlara asansörün içine atmayacak.

Ona “Hasta, yaşlı, herhangi bir saatte uyuması gereken, gürültüye duyarlı, kafasını dinlemek isteyen, kitap okuyan, huzur içinde müziğini dinlemek isteyen” insanlar olabileceğini öğreteceksin..

Ama tabii, bunları önce sen öğreneceksin. Çünkü sana öğretmemişler. Eksik kalmış. Başkaları bunu tamamladığı zaman da gücenmeyeceksin. Ağırına gitmeyecek. Bize öğrettiler. Bunun mektebi yok zaten. Evde öğrenilir öğretilir bu. Kentli yaşamın bir gerekliliğidir bu.

Burası “kent” çünkü. “Ev”in, yani dairenin hemen dışı toprak zemin değil. Ot da değil. Tarla da değil. Aynı çatı altında belki 100-150 kişi birlikte yaşıyor.

Bak burayı oku.. En azından buradan başlarsın.
Apartman Adabına Giriş 101

Zafer Arapkirli

zafer