Balık katliamına protesto etti! Ünlü gazeteci ‘Çekiç köpekbalığının” maketiyle daldı

Bu kez Kuzey Ege’nin soğuk suları Ayvalık’ta buldum çekiç köpekbalığını. Çok uzak yollardan gelmiş ziyaretime, tüpten çıkarttığım baloncuklardan tanıyıp sokuldu yanıma.

‘Zahmet etmeseydin belgesellerde izliyorum seni. 3 bin km yol gelmişsin, anavatanından çok uzaktasın neden evrimin seni şekillendirdiği gibi sıcak sularda değilsin’ diye sordum.

‘Abi, öyle ısıttınız ki yerküreyi, artık Akdeniz’de Hint Okyanusu gibi. Hem yaşam alanlarımız öyle daraldı ki, yılda 100 milyon kardeşim sadece yüzgeçleri için avlanıyor. Çorbada kaynatılmak için katledilen bedenleri can çekişerek okyanusun derinlerine atılıyor. Biraz kıyılarınızda dolaşayım gideceğim tropikal sulara” dedi. “Kafamın önündeki Lorenzini ampulleri bile insanlardan kaynaklanan tehlikeleri haber veremiyor bana. Herkese anlat, biz 3 milyon yıldır yerküredeyiz, sizler birkaç bin yıldır. Akıllı olun, dünyanın kaynaklarını ve diğer canlıları yok etmeyin” diye ekledi.

Sadece zevk için avlanan tek canlının insanoğlu olduğunu hatırlattı bana çekiçbaş. ‘Hakkını helal et’ dedim. Başımın üstünde yerin var, gel karagözlerin, papalinaların, melanurların arasında biraz soluklan sonra git yuvana. Bu sular da tehlikeli lüfer kalmadı, uskumru yok, kalkan bitti, seni de avlarlar bir balıkçı tezgahında narsist duygularını kanıtlamak için sergilerler” dedim.

Gökhan Gültekin Karakaş