Ünlü ekonomi uzmanı gazeteci-yazar Meriç Köyatası yazdı: Damat Beyin yeni ekonomi programı üzerine..

DAMAT BEYİN YENİ EKONOMİ PROGRAMI ÜZERİNE…

KİMSE KENDİNİ KANDIRMASIN, TÜRKİYE EKONOMİDE PAKET AÇIKLAMA DÖNEMİNİ ÇOKTAN GEÇTİ…

Zaten bir şey beklemiyordum da, yine de Ekonomi Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarını değerlendirelim.

1- Bir ekonomik programın güvenilirliği, inandırıcılığı ve başarısı, siyasi otoritenin kararlılığı ve siyasi önceliklerine bağlıdır.

2- 17 yıl boyunca ülkeyi yöneten siyasi iktidar, bilgisizliği, siyasi önceliği, dünya görüşü, yolsuzlukları, ısraf-şatafatı ama en önemlisi, ülkenin kurucularına ve kuruluş felsefesine olan kini nedeniyle, ekonominin yanısıra, devletin yapısını da çökertmiştir. Türkiye Cumhuriyeti devleti, kuvvetler ayrılığına dayanan, laik, demokratik hukuk devleti olmaktan çıkmış, tek adama dayalı tek parti devleti rejimine dönüşmüştür. Rejimin adına, ister tek parti devleti deyin ister Ilımlı İslam Rejimi deyin, Türkiye Cumhuriyeti, laik, demokratik, parlamenter bir hukuk devleti değildir.

3- 17 yıl boyunca, tüm uyarılara rağmen uygulanan politikalarla, ekonominin ve sanayinin rekabet gücü yok edilmiş, varlıklar elden çıkartılmış, dış borçlar katlanmış, tarım yok edilmiş.

YARGI VE EĞİTİM REFORMU

4- Son zamanlarda dünyanın birçok yerinde sıkça dile getirilen “ekonomide hukuka güven çok önemlidir” tezleri Damat bey tarafından dikkate alınmış olsa gerek ki, önümüzdeki aylarda Adalet Bakanının yeni bir yargıya güven paketi açıklayacağını söyledi. Ve yine bunca işsizliğin yanı sıra nitelikli işgücü yetersizliği nedeniyle iş dünyası ile milli eğitim bakanlığının orta eğitim seviyesinde yeni bir eğitim reformu paketi üzerine çalışacağını açıkladı. 17 yıl boyunca, sonradan bozuştuğu Fetö ile sonrasında da çeşitli tarikatlarla birlikte yargıyı tarumar eden, bağımsız yargıyı ortadan kaldıran, ülkenin tüm nitelikli okullarını imam hatibe dönüştürüp kindar nesil yetiştirme niyetini dünyaya ilan eden siyasi otorite mi yargı ve eğitim reformları yapacak?

TARIM REFORMUNA FİYAKALI BİR AD BULMUŞLAR

5- Bilinçli olarak yok edilmiş, yoksullaştırılmış, sadakaya muhtaç edilmiş, cahilleştirilerek oy deposu gibi görülmüş, yerli tohum kullanımı yasaklanmış, tohum, gübre, ilaç, mazot gibi girdi fiyatlarına yapılan zamlarla üretimden kopartılıp kente göçe zorlanarak lümpen proletaryaya dönüştürülmüş tarım kesimine ve köylere yönelik tarım reformu paketi açıklanacakmış. Bunu da halka hakaret eden yabancı tarım şirketi danışmanı Tarım Bakanı yapacakmış. Adı da Tarımda Milli Birlik Projesi olacakmış. Daha önce çok kez yazdım, söyledim. Tekrarlıyorum. Türkiye, ekonomide birçok kriz yaşadı. Ama hepsinde kendini doyuracak tarımı vardı. Şimdi o da yok. Soğan bile yok. Açlık kapıda…

6- Damat beyin açıkladığı ekonomi paketinden anladığım tek şey şu: Devlet iç borçlanma senetleri yoluyla bankacılık sistemine nefes aldıracaklar ve dış piyasalardan daha rahat borçlanmak için Türkiye’nin varlıklarını teminat gösterecekler. Çalışanların emeklilik fonlarına göz dikmişler. Kurumlar vergisi düşecek ama yeni vergiler kapıda. Kamuda laf olsun torba dolsun türünden, hiçbir şekilde örneklendirilmemiş içi boş tasarruf söylemleri… piyasalardan reform açıklamasına ynelik olumlu ya da olumsuz hiç bir tepki yok. Herkes YSK İstanbul kararını bekliyor. Benim kanaatim YSK Ekrem İmamoğlu’na mazbatayı verse bile, önümüzdeki dönemde Türkiye’de seçim yapmak çok zor hale geldi.
Bu da bir başka yazı konusu…

SONUÇ

KİMSE KENDİNİ KANDIRMASIN, OYALAMASIN… TÜRKİYE, EKONOMİDE, PAKETLER, YAPISAL REFORMLAR AÇIKLAMA VE UYGULAMA DÖNEMİNİ ÇOKTAN GEÇTİ. YILLARDIR, ÜRETİMSİZ VE BORCA DAYALI BİR EKONOMİ MODELİ İLE OSMANLININ SON DÖNEMİNE BENZER DÖNEM YAŞIYORUZ.

SONU PARÇALANMAYA KADAR GİDECEK BİR ÇÖKÜŞ DÖNEMİ DE YAŞAYABİLİRİZ. YA DA MİLLİ İRADENİN CUMHURİYETİN KURULUŞ FESEFESİ VE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN AYDINLANMA DEVRİMİ DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMASINI VE İKTİDARI DEĞİŞTİRMESİNİ BEKLEYECEĞİZ.

HALKIN (MİLLİ İRADENİN) SİYASİ TERCİHİ NETLEŞTİKTEN SONRA EKONOMİDE DÜZELME, KALKINMA VE REFAHI SAĞLAMA ÇOK DA ZOR DEĞİL. O ŞARTLARDA NASIL BİR YAPISAL REFORM VE KALKINMA PROGRAMI UYGULANMALI DERSENİZ, YAZIYI UZATMAMAK ADINA, BİR BAŞKA YAZI KONUSU YAPALIM.

Meriç Köyatası

Kaynak: Facebook