Türk denizciler iklim değişikliği felaketine dikkat çekecek

Türk denizciler iklim değişikliği felaketine dikkat çekiyor

Dünya kamuoyunun en önemli gündem maddelerinden biri olan iklim değişikliği, şimdi de Türk denizciler tarafından masaya yatırılacak. “İklim değişikliğinin denizlere etkisi ve denizcilik sektörü” başlıklı İklim Değişikliği Kurultayı’nda, tehlikenin boyutları her yönüyle ele alınacak. Kurultay, 13 Kasım Çarşamba günü İstanbul’da gerçekleşecek.

Deniz Kültürü Derneği ve Nişantaşı Üniversitesi’nin işbirliğinde, İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın desteği ile denizcilik sektöründe ikinci kez düzenlenecek olan “İklim Değişikliği Kurultayı” son yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliği sorununu gözler önüne sererek, çözüm yollarını ortaya koymayı hedefliyor. Çünkü dünyanın vakti her geçen dakika azalıyor…

Son yarım milyar yılda dünya tam beş kitlesel yok oluş yaşadı ve şimdi de altıncısına hazırlanıyor. İnsanlık küresel terör, bölgesel savaşlar ve düzensiz göç hareketiyle uğraşırken dünya hızlı bir yok oluşa gidiyor. Tehlike çanlarını çalan ise bizzat iklim değişikliği!

DENİZCİLİK SEKTÖRÜ KÖTÜ GİDİŞ İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR?

Doğal felaketler yüzünden her yıl 26 milyon kişinin yerinden olduğu ve önümüzdeki 35 yıl içerisinde dünyanın her yerinde deniz seviyesinin yükseleceği gerçeği üzerinden gelecek yıllarda denizcilik sektörünün ve denize kıyısı olan ülkelerin nasıl etkileneceği tartışma konuları arasında yer alıyor. Denizcilik sektörü iklim değişikliğinin önüne geçmek için üzerine düşeni yapıyor mu? Bürokratlar, sektörün amiral gemisi Deniz Ticaret Odası armatörleri, tersane sahipleri ve yöneticileri, denizcilik sektörünün tüm bileşenleri bu kötü gidişe son vermek için ne düşünüyor? Neler yapıyorlar? Bütün bunlar tam gün sürecek kurultayın panel konularını oluşturuyor.

Bunun yanı sıra iklim farkındalığı ve temiz denizler açısından medyanın toplum üzerindeki etkilerinin tartışılacağı kurultaya birçok gazeteci de konuşmacı olarak katılacak. İklim değişikliği konusunda toplum üzerinde medyanın etkilerinin konuşulacağı ilk panele Gökhan Abur, Meliha Okur, Oğuz Haksever, Mahmut Övür, Ogün Yıldız ve Serkan Ocak katılacak.

İklim sorununa karşı gösterdiği duyarlılıkla dünyada başlayan kitlesel harekete Türkiye’den ilk ses veren isimlerden olan 12 yaşındaki Samra Samer de etkinliğe katılarak yaptıkları iklim grevinin nedenlerini ve amaçlarını anlatacak. Ve bütün denizcilere ve büyüklere bir çağrıda bulunacak…

DENİZLERİMİZİ NELER BEKLİYOR?

STK’lar, devlet kurumları ve sektör temsilcilerinin katılacağı kurultayda iklim değişikliği tehdidi altında denizler konusu gündeme getirilerek, yapılan çalışmalar anlatılacak. Son yıllarda artan iklim değişikliği tehdidinin ülkemizdeki denizleri önümüzdeki yıllarda nasıl etkileyeceği masaya yatırılacak. Denizcilik sektöründe yeni iklim düzeni için yapılan yatırımların da konuşulacağı kurultayda iklim değişikliğinin insan sağlığına ve doğaya etkileri ise bir diğer konu başlığını oluşturuyor.

İklim değişikliği kurultayı özellikle çevre konusunda farkındalık kampanyalarına katılmış kişilerin çabalarını da görünür kılmayı amaçlıyor. Bu nedenle kurultay sonunda bu konu için katkı yapmış gazeteci, sanatçı, televizyoncu, denizcilik sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara da bir törenle “Deniz Yıldızı Çevre Ödülü” verilecek.

Dört oturumdan oluşacak kurultayın konu başlıkları şöyle:

– İklim farkındalığı ve temiz denizler açısından medyanın toplum üzerindeki etkileri
– İklim değişikliği tehdidi altında denizler, denizcilik ve gemiler
– Denizcilik sektöründe yeni iklim düzeni için yapılan yatırım ve çalışmalar
– İklim değişikliğinin insan sağlığına ve doğaya etkileri

Program şöyle:

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KURULTAYI

İklim Değişikliğinin Denizlere Etkileri ve Denizcilik Sektörü

ORGANİZASYON

Deniz Kültürü Derneği -!Nişantaşı Üniversitesi

YER: NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ-MASLAK

TARİH: 13 KASIM 2019 Çarşamba

ORGANİZASYON KOMİTESİ

Dr. Hakkı Şen, Prof. Dr. Şenay Yalçın, Ayşe Olcay, Kenan Torlak(Nişantaşı Ün. Mütevelli Heyet Başkan Vekili), Prof. Dr. Uğur Özgöker (Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. Mustafa İnsel (GİSBİR), Mustafa Muhtaroğlu (Energy Petrol) Doç. Dr. Baki Yokeş, Teoman Akyol (VentoDenizcilik), Fatih Çekirge (Hürriyet Gazetesi), Gökhan Obur (NTV), Ogün Yıldız (Fox TV), Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul

DESTEKLEYEN KURUM VE KURULUŞLAR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

İMEAK Deniz Ticaret Odası

Gemi İnşa Sanayiciler Birliği

Türk Armatörler Birliği

Türkiye Basın Konseyi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti

AÇILIŞ KONUŞMALARI (Saat: 09:30)

Dr. Hakkı Şen

Deniz Kültürü Derneği Başkanı ve Vira Haber Genel Yayın Yönetmeni

Prof. Dr. Şenay Yalçın

Nişantaşı Üniversitesi Rektörü

Tamer Kıran

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

PROGRAM

10:00-11:30 1. OTURUM

İKLİM FARKINDALIĞI VE TEMİZ DENİZLER AÇISINDAN MEDYANIN TOPLUM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Moderatör: Tamer Kıran – İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı

Gökhan Abur (NTV)

Meliha Okur (Fox TV)

Oğuz Haksever (Global Haber)

Mahmut Övür (Sabah Gazetesi)

Ogün Yıldız (Fox TV)

Serkan Ocak

11:30 – Ana Tema Konuşmacısı: SAMRA SAMER

Avrupa üzerinde bir hayalet değil, bütün kıtalardan 105 ülkede, 1659 etkinlikle öfkeli ve fakat tamamen barışçı ve son derece yaratıcı öğrencilerin sloganları semalarda dolaşıyor. 16 yaşındaki iklim grevcisi Greta Thunberg’in yaptığı çağrıya cevap veren dünyanın dört bir yanındaki öğrenciler iklim adaleti talep etmek ve büyüklerini iklim yıkımının durdurulması konusunda bir an önce harekete geçmeye zorlamak üzere oluk oluk sokaklara dökülüyor.

Gençler iklim adaleti için açık-seçik barışçı bir mesaj vererek tüm ülkeleri hemen şu anda harekete geçmeye teşvik etmek istediklerini söylüyor. Asıl amaçlarının ise tüm imzacı devletlerin Paris Anlaşması’na uymalarını sağlamak olduğunu dile getiriyorlar.

Greta’nın çağrısı Türkiye’den de cevap buldu. Samra Sameretkinliğimize katılarak yapmaya çalıştıkları farkındalık eyleminin nedenlerini ve amaçlarını anlatacak.

12:00 – 13:30 Öğle Yemeği

13:30 – 15:00

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TEHDİDİ ALTINDA DENİZLER, DENİZCİLİK VE GEMİLER (STK’lar ve devlet kurumları)

Moderatör: Şadan Kaptanoğlu – BIMCO ve TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Dr. Murat Korçak / Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Çevre Dairesi Başkanlığı Koordinatörü

İMEAK DTO (Oda olarak yeni yürürlüğe giren/girecek uygulamalarla ilgili yapılan çalışmalar)

GİSBİR: Prof. Dr. Mustafa İnsel / GİSBİR Teknik Komite Üyesi(Yeni kurallarla gemi inşada yeşil gemi üretimi)

Türk Armatörler Birliği: Harun Şişmanyazıcı / Türk Armatörler Birliği Gemi İşletmeciliği Komitesi Direktörü (Gemilerden kaynaklı hava kirliliğini önlemeye yönelik yeni uluslararası yaptırımlar ve bunların armatörlere parasal maliyeti)

TURMEPA: Semiha Öztürk / TURMEPA Genel Sekreteri(Sıfır Atık Mavinin Önemi)

15:00 15:15 Çay – Kahve Arası

15:15 – 16:30

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE YENİ İKLİM DÜZENİİÇİN YAPILAN YATIRIM VE ÇALIŞMALAR

Oturum Başkanı: Cihan Ergenç /Türk Armatörler BirliğiBaşkan Yardımcısı

Türk Loydu: Cem Melikoğlu / Türk Loydu Yön. Kurulu Başkanı – (Yeni İklim Düzeninde Klas Kuruluşlarının Rolü)

Türk P&I Sigorta: Ufuk Teker/ Genel Müdür – (İklim Değişikliğinin Sigortacılık ve Reasürans Piyasalarına Etkileri)

Howden Sigorta Brokerliği A.Ş.(İklim Değişikliği ve Denizcilikte Yeni Riskler)

VENTO Denizcilik: Teoman Mustafa Akyol / Genel Müdür (Küresel İklim Değişikliği)

Bülent Temur / İTÜ Mezun Dernekleri Platformu Başkanı – (Denizlerin İnsan Hayatındaki Yeri ve Önemi)

16:30 – 16:45 Çay Kahve Arası

16:45 – 18:00

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN İNSAN SAĞLIĞINA VE DOĞAYA ETKİLERİ

Oturum Başkanı: Şenay Yalçın – Nişantaşı Üniversitesi Rektörü

Nişantaşı Üniversitesi: Şenay Yalçın / Nişantaşı Üniversitesi Rektörü (Enerji ve Çevre İlişkileri)

İTÜ: Dr. Öğretim Üyesi Bilge Tutak / İTÜ Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Öğretim Üyesi(Kutup Bölgelerinin İklim Üzerine Etkileri ve Türkiye’nin Kutup Bilimleri Çalışmaları)

YTÜ: Prof. Dr. Şükrü Ersoy / YTÜ İnşaat Fakültesi Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi – (İklim Değişikliğinin Oluşumu)

Piri Reis Üniversitesi: Barbaros Büyüksağnak / Piri Reis Üniversitesi Öğretim Görevlisi(İklim Değişikliğinin Kuzey Kutbu’na Etkileri

Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul / Regülasyon Tıbbı Uzmanı –(İklim Değişikliğinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri)

Baki Yokeş / AMBRD Laboratuvarı Kurucusu

19:00-21:00 DENİZ YILDIZLARI ÖDÜL TÖRENİ VE KOKTEYL