Fotoğraflar: Erhan Serdar
Göcek Körfezi’nin en büyük adası olan Tersane Adası’nın kuzeybatısındaki korunaklı koydur.
Koyun girişi uzaktan belli olmaz. O derece dar olan ağızdan bir kanalla koya ulaşılır. Bu kanalda derinlik 20, koy içinde 5-10 metre arasındadır.
Dip yapısı kum-yosun olan koyun önemli bir kısmı sığdır. Bu sebeple barınma yönünden dar bir alandır. Özellikle gece kalacak teknelerin zaman zaman koy ağzından gelen sert rüzgarlara ve sağanaklara tedbir alarak demirlemeleri gerekir.
Koyun kuzey kıyısı ve koy ağzının güneybatı kıyı köşesi, kıçtan kara olmak için uygun mevkiilerdir. Bu alanda demiri mümkün olduğunca uzak atıp, tekneler arasında yeterli güvenlik mesafesi bırakmak gerekiyor.
Ayni zamanda koy ortasında alargada da kalınır. Ancak bu alan teknelerin gezinmesi için çok dar ve eğer geç fark edilirse herhangi bir tarama durumunda, güç durumlar yaratabilir.
Koyun, güneybatısındaki girinti ve doğusu sığdır. Koyun ortasında başlayan sığlaşma doğusundaki çökmüş eski tarihi tersane harabelerinde son bulur.
Adanın adını bu tersaneden aldığı söylenir. Kıyıda tarihi harabeler vardır.
Adanın bazı yerleri zeytinliktir. Yöre halkı keçilerini buraya bıraktığı için keçi çoktur ve sesleri bir hayli gürdür.
Kıyıda, palmiye ağaçlarının arasında şirin bir restoran ve tesisleri bulunur. Restoranın önünde 15 teknenin tonozla bağlanacağı bir iskelesi de vardır.
Tersane Koyu’na, 10.30-16.00 saatleri arasında yoğun bir şekilde, günlük tekneler girip çıkarlar, demir atıp, alırlar. Yaz aylarında bu saatlerin dışındaki zaman diliminde koy çok güzeldir. Korunması, özel görünümü açısından Göcek Koyları içinde yaşanması gereken bir yerdir.