Taksim Gezi Parkı 1950

Taksim Gezi Parkı, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde, Taksim Meydanı’nın kuzeydoğusunda Cumhuriyet, Asker Ocağı ve Mete caddeleri arasında yer alan şehir parkı.

2013 yılının Mayıs ayı sonunda, Taksim’deki Gezi Parkı’nın yerine Topçu Kışlası ve alışveriş merkezi yapılmasına karşı başlayan protestolar, Türkiye çapına yayıldı. Gezi Parkı ve Taksim meydanı 2 haftadan uzun bir süre göstericilerin denetiminde kalırken, güvenlik güçleri ve göstericiler arasındaki olaylarda, 8 sivil vatandaş ve 2 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, çok sayıda insan da yaralandı.

Taksim Kışlası ya da Halil Paşa Topçu Kışlası, 1780 – 1940 yılları arasında İstanbul Taksim Meydanı’nda günümüzde Taksim Gezi Parkı’nın durduğu yerde bulunan yapı.

Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul’da Taksim Meydanı’nda kurulu, opera, bale, tiyatro, konser ve kongre amacı ile kullanılan içinde bir sergi salonu ve sinema da bulunan yapıdır.

Taksim Cumhuriyet Anıtı, İstanbul, Taksim Meydanı’nda bulunan anıt. İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’ya yaptırılan, iki genç Türk; Hadi Bey ve Sabiha Hanım’in yardımlarıyla, anıt 1928’de tamamlanmıştır.