Sunucu – Reji Ayıpları..

SUNUCU-REJİ AYIPLARI…

Sevgili kardeşim,

Tecrübeli-tecrübesiz, genç-yaşlı, yeni-kaşar, kadın-erkek.. Farketmiyor, hepiniz, tüm TV -Radyo sunucuları.. Yapıyorsunuz bunu. Hepiniz bu ayıpta birleşiyorsunuz.

Stüdyoda konuğun ya da konukların var. Bu esnada (görece) önemli (veya her hangi) birini telefonla bağlayacaklar. Reji’den haber veriyorlar kulaklık aracılığı ile.. Hatta kimi zaman görüntüyü de ekrana “pencere” olarak getiriyorlar. Tabii bu arada kulağına da “Çabuk çabuk çabuk.. Hemen dön bu bağlantıya. Sallanmaaaa.. ” diye de ittirmeye başlıyorlar. Ben de milyon kez yaşamışımdır bu durumu, Haber TV kanallarında çalışırken.

O esnada, konuşmakta olanın ağzına lafı öyle bir tıkıyor ve öylesine saygısızca sözünü kesip o “bağlantıya” dönüyorsun ki… Hiç gereği yok.. Akıllı ve becerikli bir sunucu, bunu 10-15 saniye ek süre içinde hiç belli bile etmeden yapıp, lafı da bağlayabilir aslında. Sen ise bunu yapmıyor ve lafı “pat” diye hatta “zort” diye kesip nefes nefese öteki tarafa geçmeye çalışıyorsun. Tabii burada reji’nin de bu saygısız girişim için seni zorlamasına teslim oluyorsun.

Hanımlar, beyler.. Herkes, her bağlantı ve her “yön değiştirme” 10 saniye bekleyebilir.. Siz (özellikle de reji) öyle zannetseniz de bekleyen insan için 10 saniye çok uzun süre sayılmaz.. Ama o 10 saniye, lafı “medeni ve kibar şekilde” bağlayabilmek için, hünerli bir sunucuya yeter de artar bile..

Bilmeyen yapmasın bu işi.
Özellikle de spor programlarında maç sonu röportajları için stüdyoyu ve yayını dinlemekte olan seyirciyi “paldır küldür” yok sayıp “Bir röportajımız var hemen oraya dönüyoruz” telaşındaki sunucuları kast ediyorum.

Bu işler çocuk oyuncağı değil.. Biraz saygılı olun.. Sadece bağlantı için bekleyen konuğa değil, stüdyoda konuşana ve onu dinleyene de saygı göstermek zorundasınız. Sunucu, prodüktör, editör ve yayın yönetmenleri, unutmayın bunu.

Zafer Arapkirli