Sular önce çekildi sonra geri geldi.. Bodrum’da tsunami

 

Türkiye’nin Batı bölgesi Muğla merkezli depremle sallandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) saat 01.31’de meydana gelen depremin büyüklüğünü 6.3 olarak açıklarken, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsi ise 6.2 olarak duyurdu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’ndan alınan bilgiye göre saat 01.31’de merkez üssü Muğla’nın Gökova İlçesi’nde 6.2 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem Muğlanın yanısıra Ege bölgesi ile Akdeniz’in bazı bölgelerinden de hissedildi. Depremi hisseden bölgelerde vatandaşlar indişe ile sokaklara çıkarken, can kaybı ve hasar konusunda belediye ve ekipler çalışmalara başladı. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ise depremin büyüklüğünü 6.3 ve merkez üssünü ise Muğla’nın Datça ilçesi olarak açıkladı.Muğla ve Bodrum’da bazı noktalarda elektrikler kesildi. Halk sarsıntının ardından sokağa çıktı.

Öte yandan Bodrum’da birçok binaların yanısıra Devlet Hastanesi’nin acil servisi bölümünün duvarında da çatlaklar meydana geldi. Bunun üzerine acil servisteki hastalar bahçelere taşındı.Bodrum’da trafolarda meydana gelenh hasar nedeniyle birçok kesimde elektriklerin kesik olduğu ayrıca bölgede aşırı yüklenmeden dolayı telefonla ulaşımda da sıkıntılar yaşandığı belirtildi.

Deprem, İzmir, Aydın, Manisa ve Denizli’de de hissedildi. Fethiye ve Datça gibi turistik ilçelerin yanında, İstanköy ve Rodos gibi Yunan adalarında da insanların sokaklara döküldüğü, bazı binaların boşaltıldığı öğrenildi.

Gümbet’te deniz yükseldi

Depremin ardından sosyal medyadan paylaşılan ve Bodrum Gümbet’te çekildiği öğrenilen bir fotoğraf, depremle birlikte denizin yükseldiğini gösterdi.

Muğla Valisi Civelek’ten açıklama

Depremle ilgili açıklama yapan Muğla Valisi Esengül Civelek, “6.3 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. Depremin Gökova Körfezi’nde Datça ve Yunanistan’ın İstanköy (Kos) Adası arasında olduğunu iletildi. Bu kadar büyük bir depremin ardından can kaybımız yok. Bize intikal eden herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Bodrum Devlet Hastanesi aciline gelen vatandaşlara, kendi istekleri doğrultusunda acil hizmetleri hastanenin bahçesinde verilmektedir. Bunlar deprem anındaki korku ve panik nedeniyle küçük çaplı yaralanmalar. Muğla’da kriz masası da oluşturuldu. Tüm birimler irtibat halinde. Bize ulaşmayan bir olumsuzluğun olup olmadığı da araştırılıyor. AFAD ekipleriyle de yoğun bir işbirliği içindeyiz. Deprem bir travmadır, korkudur, paniktir. Böyle bir deprem sonrası vatandaşlarımız sokaktalar. Sokakta olmaları kadar doğal bir şey olamaz. Ancak endişe edilecek bir şey yok” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Gürün: Herhangi bir ihtiyacımız yok

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de şunları söyledi:
“Bütün itfaiye ekiplerimiz, MUSKİ, su kanalizasyon ekiplerimiz ve fen işleri ekiplerimiz hazır vaziyette ve müdahale ediyorlar. Depreme bağlı hatlarda kopukluk olması ve bunun getirdiği ot ve trafo yangınları olduğu bilgisi var. Ekiplerimiz ona müdahale etti ve gerekli sonucu aldık. Bodrum tabii ki en fazla hissedilen yer ama Datça’da, Fethiye’de, Seydikemer’de, Marmaris’te, Menteşe’de her yerde deprem hissedildi. Ama hiçbir ilçede bizi üzen bir sonuç ve bilgi yok. Şu anda bütün araç, gereç ve ekipmanımızla herkes acil olarak görevde. Şu anda herhangi bir şeye ihtiyacımız yok. Bu olaydan böyle sıyrılmamız hepimiz için sevindirici” dedi.

Bodrum Belediye Başkanı’ndan açıklama

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, yaptığı açıklamada, çeşitli noktalardaki trafolarda meydana gelen patlamalar nedeniyle ufak yangınlar çıktığını ve ilçenin bazı mahallelerinde elektrik verilemediğini söyledi. Başkan Kocadon, “Halkımızda panik var. Can kaybımız yok. Küçük yangınlar ve yol göçmeleri var. Ekiplerimiz seferber olmuş durumda. Çok farklı bir deprem yaşandı. Bu yaşıma kadar Bodrum’da böyle bir deprem yaşamadım. Evlerin içlerinde hasarlar var. Devrilen elektrik direklerimiz var. Yerli ve yabancı turistler ile birlikte nüfusumuz 1 milyonu aşkın durumda. Nüfus 1 milyon 200 bini bulmuştur” dedi.

‘Datça’da ilk defa bu kadar şiddetli depremle karşılaştık’

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Datça’da ilk defa bu kadar şiddetli bir depremle karşı karşıya kaldık. Bütün halk sokakta. Edindiğimiz bilgiye göre; yıkılan bir yerimiz yok. Datça’nın bütün sokakları dolaştım. Herhangi bir şey yok. Köylerden net bir bilgi ise henüz gelmedi. Ama oralarda yüksek katlı binalar yok. Umarım oralardan da kötü haber gelmeyecek.” Ege’de meydana gelen depremi AFAD 6,3, Kandilli 6,2 ve ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu 6,7 büyüklüğünde açıkladı.

Kos Adası’nda 2 kişi yaşamını yitirdi

Bodrum merkezli deprem Yunanistan’ın Kos adasında da şiddetli bir şekilde yaşandı. Yunanistan basını adada 2 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Deprem için Yunanistan kaynakları ise ilk verdikleri bilgilerde 6.6 şiddetini verdiler. Yunanistan kaynakları ayrıca depremin yerin 10 km altında gerçekleştiğini belirtti.

[Haber görseli]

Kos Adası Defterdar Cami’nin minaresi yıkıldı

Yunanistan’ın Kos Adası’ndaki tarihi Cefterdar camiinin minaresi depremde yıkıldı.

AFAD Başkanı’ndan uyarı

CNN Türk canlı yayınına konuşan AFAD başkanı Mehmet Halis Bilden de az hasarlı ya da hasarlı binalara vatandaşların girmemesi yönünde uyarılarda bulundu.

Gündoğdu: Midilli’nin benzeri

Yerbilim Uzmanı Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise yaptığı açıklamada ‘Denizde olan bir deprem. Büyüklüğü de 6,8 ve 6,4 olarak açıklanmış durumda. Midilli’deki depremin benzeri bir deprem bu. O kıyıda Güney’de Gökova Körfezi’nde ve Bodrum’un hemen güneyinde olan bir deprem. Artçıların olmaması tuhaf olur. Bunun artçıları da muhakkak olur. Normal bir şey. Deprem denizde meydana geldi’ ifadelerini kullandı.

Yurttaşlar sokaklara döküldü

Deprem Muğlanın yanısıra Ege bölgesi ile Akdeniz’in bazı bölgelerinden de hissedildi. Depremi hisseden bölgelerde vatandaşlar indişe ile sokaklara çıktı. Panikle balkondan atlayan, dışarı çıkmaya çalışırken yaralanan vatandaşlar ise Bodrum Devlet Hastanesi’ne akın etti. Hastanenin bahçesi yaralılarla dolarken, acil servisin tavanındaki kaplama malzemelerinin bir bölümü çöktü. Acil servis boşaltılırken, doktorlar yaralılara bahçede müdahale etti.

Tatilcilerin bazıları Bodrum’dan ayrıldı

Gökova Körfezi’nde bugün saat 01.31’de meydana gelen, AFAD’ın 6.3 büyüklüğünde olduğunu açıkladığı depremin ardından tatilciler ve vatandaşlar kaldıkları ev, otel ve pansiyonlardan panikle dışarı çıktı. Bazı tatilcilerin bavullarını alıp araçlarına binerek Bodrum’dan ayrıldıkları görüldü.

Facebook’tan güvenlik butonu

Facebook, Bodrum’da meydana gelen şiddetli depremin ardından ‘Güvenlik Butonu’ uygulamasını devreye soktu.

cumhuriyet.com.tr