Şampiyonluk bize bağlı, rakiplere değil

Şampiyonluk bize bağlı, rakiplere değil..

Beşiktaş’ın gizli kahramanlarından ‘doçent antrenör’ Şeref Çiçek, Sözcü’den Ali Aydın’a konuştu.. 

GÜNEŞ’İN YARDIMCI DOÇENTİ

‘Şenol Güneş’e yardımcı gerek’ eleştirilerine en iyi cevabı o verdi:

“Hocanın kararına saygı duyulmalı. Biz güneşin gölgesinde rahat edenlerdeniz. Keşke ülke de güneşin ışığından, enerjisinden, sıcaklığından ve tecrübesinden daha fazla yararlanabilse.”

ŞEREF Çiçek kimdir? Beşiktaş’taki künyesinde ‘antrenör’ yazıyor ancak bu, Şeref Çiçek’i anlatmak için son derece yetersiz. Şenol Güneş’in kulübedeki sağ kolu Şeref Hoca, futbol aşkıyla kariyerini şekillendiren, ‘cesur’ bir isim. İşte, kendi sözleri ve bilinmeyenleriyle “Şenol Güneş’e yardımcı gerek” denilen dönemde Şeref Çiçek…

“SEVDİĞİM işi meslek olarak yaptığım için şanslıyım. Aynı zaman cesurum. Sevdiğim işi meslek olarak yapmak için ODTÜ Makine bölümünü bıraktım, Beden Eğitimi bölümüne geçtim. Bu alanda akademik kariyer yaptım. ODTÜ’de doçentlik mertebesine kadar ulaştım. Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptım. G.Birliği altyapısında eğitim aldım. 13 yaşından 22 yaşına kadar her kademesinde futbol oynadım. Şanslı biriyim, yine Şenol Güneş gibi çok değerli bir hocanın yanında 10 yılı aşkın süredir antrenörlük alanındaki eğitimimi tamamlıyorum. Güneş’le önce Güney Kore’de, Trabzon’da, 3 yıl sonra Bursaspor’da şimdi Beşiktaş’ta çalıştık. Atlanta’da University of Georgia’da 1 yıl misafir öğretim üyesi olarak çalıştım. Eğitim Fakültesinde program geliştirmede de doktora yaptım, o alanda da tekim.”

* Şenol Güneş yardımcı hoca gerekiyor söylemleri size ayıp olmuyor mu?

“ŞENOL Hoca bu konuşmaların cevabını çok güzel şekilde verdi. Onun sözünün üzerine söz söylemek bize yakışmaz. Bu Şenol Hoca’nın kararı, saygı duymak lazım. İhtiyacı olsa hoca zaten alırdı… Takımın, hocanın başarılı olması, bizi biz yapan budur. Şenol Hoca bizi yardımcı aldı diye Beşiktaş kulübündeyim. Sonsuza kadar kalmak isterim. İlerisi için kariyer planım var. İdolüm Mourinho. Çünkü çok iyi bir menajer-yönetici. Şenol Hoca’ya ne kadar doğru veri ve bilgiyi sağlarsak, en doğru kararı bulması daha kolaylaşıyor. Başlıca görevim bu. Biz güneşin gölgesinde rahat edenlerdeniz. Keşke ülke de güneşin ışığından, enerjisinden, sıcaklığından, tecrübesinden daha fazla yararlanabilse.”

Şampiyonluk bize bağlı, rakiplere değil 

* Şampiyonluk şansınızı nasıl görüyorsunuz?

“BİZ kendi işimizi kendimiz görür, yine şampiyon oluruz. Kritik noktalardan olumlu sonuçlarla çıkartabilecek tecrübeye sahip bir takımız. Bu yüzden yine sezon sonunda şampiyonluk kupasını kaldıracağımızı düşünüyorum. Şampiyon olup olmamız bize bağlı rakiplere değil.”

* Takım çalıştırmayı düşünüyor musunuz?

“ŞENOL Hoca ile çok mutluyum. Bize özgürlük veriyor. Huzurumuz var, bu huzurlu ortam başarıyı getiriyor. Hocamla çalışabildiğimi kadar çalışmak istiyorum. Federasyonda ya da üniversitede çalışsam, bir futbol okuluna gidip çocuklara futbol öğretsem de hiçbir rahatsızlık duymam. Hayalim şu ki inşallah Allah nasip eder, Türk Milli Takımı’nın başında Dünya Kupası’nı kaldırmak.”

* Şenol Güneş’in adı Milli Takım ile geçiyor. Bu konudaki yorumunuz nedir?

“BENİM bildiğim Şenol Güneş çalışıyorken asla bir başka kuruma gitmez. Asla ve asla… Ama şartlar değişir mukavelesi biter, feshedilir onu bilemem. Hem milli takımı hem Beşiktaş’ı çalıştırır mı? Onun kararını hoca verir. Geçmişte kulüp çalıştırırken yurtdışından bir milli takımdan teklif gelmişti. ‘Ben burada çalışırken başka yere gitmem’ dedi ve görüşmedi.”

* Bugün milli takımda olsaydınız neleri değiştirmek isterdiniz?

“HEMEN altyapı ve antrenör eğitimine başlamak isterdim. 30 yılda, 40 yılda oluşan sorunları 30 günde çözmek kolay değil. Çözdüğünüzü zannedersiniz ama yeniden önünüze çıkar. Fransa, Almanya, İngiltere her zaman proje model üzerine çalışıp uzun dönemli ve kalıcı başarılara ulaşmışlar. Türkiye’de artık kendi modelini kurup buradan başlamalı.”

Terim ve Futbol Direktörlüğü

* Milli takımlar, tek merkez yerine ayrı ayrı yönetilse daha doğru olmaz mı? Mesela Fatih Terim, Futbol Direktörü olarak görev yaptı…

“ACABA bunu Fatih Hoca mı istedi? Yoksa Fatih Hocaya ‘böyle olsun’ ricasında mı bulunuldu? Zaman zaman Şenol Hoca da aynı şeylerden şikayetçi oluyor. Mesela Trabzon’a döndüğünde ‘Bütün altyapı üstyapıyı, transferi sana bağlayalım’ dendi. Bu, insanın enerjisini emer. Sadece A takım bile günlerini alıyor. Orada mantık şu ‘Biz verelim kurtulalım, sorumluluk onun olsun.’ Doğru olan, iş tanımlarının ayrılması. Mesela Avustralya’da 4-3-3 sistemi altyapıda başlıyor. A takıma kadar gidiyor eğitim programları ayrı ama sistemleri aynı.”

* Türkiye’de teknik direktörlük yapmak zor mu?

“Sadece teknik direktörün yetenekli olması başarılı olması için yeterli olmuyor. O kadar çok faktör var ki teknik direktörün başarı ve başarısızlığına sebep olan. Kore’de Şenol Hoca ile 3 yıllık anlaştılar. Ve başkan bize dedi ki ‘Sonuçlar ne olursa olsun 3 yıl buradasınız. Biz hiçbir hocamızı yarı yolda bırakmadık.’ Baştan bir güven vardı.”

* Milli Takımın başında yabancı hoca mı olmalı? Yerli hoca mı olmalı?

“Ona da takılmamak lazım. Biz ne istiyoruz? Ne bekliyoruz? Felsefemiz ne? Milli Takım ülke futboluna coşku verir. Biz ülke olarak bu coşkuyu kaybettik. Bunu yeniden yakalamalıyız.”

* Yabancı sınırı Türk futbolunu olumsuz etkiliyor mu?

“SÜRECİ iyi değerlendirmek lazım. Aldığımız kararların sonucunu beklemiyoruz. Sayılarla uğraşmak yerine aldığımız kararın arkasında durmalıyız. Elimizdeki gençlerin eğitimini doğru uygulayıp onlardan faydalanmalıyız. Beşiktaş’taki kadro istikrarında tabii ki yönetimin katkısı büyük. Ama Şenol Güneş’in de büyük başarısı var. Kore’de 17-18 yaşında 3 futbolcuyu yetiştirip milli yaptı. Bu çocuklar sonra İngiltere’ye ve Fransa’ya transfer oldu. Trabzon’da Burak, Selçuk, Egemen, Giray, Umut, Engin Baytar… Aynısı Bursa’da oldu. Cenk Tosun var, olan değerini ortaya koydu. Bu Oğuzhan için Tolgay için de geçerli. Oyuncu da hedef koyup kendisine o doğrultuda istekli şekilde çalışmalı. Geçen sene biz burada Lyon’u elemiş olsaydık. 4-5 tane oyuncumuz Lyon’lu oyuncularla yer değiştirecekti. Onların 4-5 oyuncuları transfer yaptı. Bu seneki başarımız birçok futbolcumuzun Avrupa’daki piyasasını arttıracaktır. Beşiktaş, ligin en çok koşan takımı olmuyor belki ama izleyenlere keyif, futbolun hakkını veriyoruz.”

-+-

‘Futbol yıldızlarla güzel’

“Futbol takibi yıldızlarla güzel. Ricardo’yu (Quaresma) izliyorsunuz ayağının dışıyla topa vuruyor o bile keyif veriyor. Röveşata olmalı, vole olmalı. Bunları yıldız oyuncular yapar. Yıldız oyuncular olmalı, desteklenmeli.”

‘Torpile yer yok’

“ODTÜ’DE asistanım Şekerspor’a transfer oldum. Bir takım arkadaşım var, son sınıftan öğrencim. Dersimi veremezse kalıyor. Gitmiş kulüp yöneticisine söylemiş. Onlar da benimle konuştu, ‘Çalışacak’ dedim. Sonuçta sorumluluklarını yapmadı, okulu uzadı. Hayatımda torpile yer yok.”

‘Çok iyi bir yardımcıyım’

“Herkes teknik direktör olamaz. Ben çok iyi bir yardımcı antrenör olduğumu düşünüyorum. Rol modelim Roland Koch’tur. Ama Koch, ne zaman teknik direktörlük yapmaya başladı, problem yaşadı. Teknik direktör olmak içinde hazırlık gerekiyor. Onun da süreçleri var.”

Ali Aydın

Kaynak: Sözcü Gazetesi