‘Arap Apıştı Kanyonu’. Hikayesi de ilginç.. Ölmeden önce görülecek yer.. Arapapıştı Konyonu’na nasıl gideceksiniz

Arapapıştı Kanyonu, Kemer Barajı‘nı besleyen Akçay‘ın Aydın, Muğla ve Denizli sınırlarında kesiştiği noktada binlerce yıl içerisinde oluşmuş bir kanyondur.
6 kilometre uzunluğa ve 380 metre yükseliğe sahiptir. M.S 7. yüzyılda, Bizans hükümdarı Heraklius döneminde, Afrodisias‘ı doğu yönünden istila etmeye çalışan Arap ordularının karşısına, kale gibi dikildiği ve Arapları şaşkına çevirdiği için Arapların şaşırıp kaldığı yer anlamına gelen “Arapapıştı” ismini almıştır.

Kemer Barajı ve çevresinin tarihi Aphrodisias Kenti’ne yakın olması, Körteke Kalesi, Çamlıdere Köyü Piginda yerleşke kalıntıları, Gizli Manastır ve Kemer Köprüsü gibi kalıntılar nedeniyle eski çağlarda, küçük de olsa yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Mavi ile yeşilin muhteşem uyum sağladığı kanyonda, Körteke Kalesini, Büyük İskender’in yaptırdığı Kemer Köprüsünü, Pers Kaya Mezarını, mağaraları ve köprüleri ziyaret edebilirsiniz. Ekolojik s ise dağ keçisi sürülerini, kızıl şahinleri, gri balıkçıl kuş türlerini görebilir, fotoğraflayabilirsiniz.

Bozdoğan Kemer Barajı’ndaki Arapapıştı Kanyonu, Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından 2017 yılının Mart ayında hizmete açıldı. Henüz kamp yapmak için donanımlı bir kamp alanı bulunmasa da, Kemer Barajı çevresinde birçok yerde kamp yapılabilmektedir. Ayrıca doğa yürüyüşü yapılabilecek birçok rota bulunmaktadır. Bunların yanı sıra sular çekildiğinde ortaya çıkan mağaralar ziyaret edilebilir.