Oha be! Bu ne böyle.. Dünya Miras Listesi’ndeki Efes Harabeleri’nde düğün yemeği

 

Efes Harabeleri’nde artık sünnet düğünleri yapılıyormuş.Ah benim güzel ve yalnız ülkem…

 

 

Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan İzmir, Efes antik kentinde yapılan düğün organizasyonları sosyal medyada tepki topluyor. Yazar Dücane Cündioğlu antik kentten bir düğün fotoğrafı paylaşarak “İnsanın aklı almıyor, Antik Efes Kenti’nde yemekli organizasyonlar yapılıyor” diye tepki gösterdi

Oda TV’nin haberine göre, dünyanın en eşsiz tarihi alanlarından sayılan antik kent, her yıl on binlerce yerli ve yabancı turisti kendisine çekiyor.

Ancak antik kentin ortasına kurulan masalarda yapılan yemekli düğün organizasyonlarının tarihi alana zarar verdiği iddiaları tartışma yarattı. Organizasyonların Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan izinle yapılıp yapılmadığı sorgulanırken, bazı sosyal medya kullanıcıları da antik kente zarar verilmeden bu tür organizasyonların yapılacağını savundu.

Oha ya be! Bu ne böyle.. Efes Harabeleri’nde artık sünnet düğünleri mi yapılıyormuş…

 

Efes, Anadolu’nun batı kıyısında, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesi sınırları içerisinde bulunan, daha sonra önemli bir Roma kenti olan antik bir Yunan kentiydi. Klasik Yunan döneminde İyonya’nın on iki şehrinden biriydi.

Efes (İzmir)
Dünya Miras Listesine alınan “Efes” Dünya Miras alanı; Çukuriçi Höyük, Ayasuluk Tepesi (Selçuk Kalesi, St. John Bazilikası, İsa Bey Hamamı, İsa Bey Camii, Artemision), Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi olmak üzere dört bileşenden oluşmaktadır.
Antik dönemin en önemli merkezlerinden biri olan Efes, tarih öncesi dönemden başlayarak Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca yaklaşık 9000 yıl kesintisiz yerleşim görmüş ve tarihinin tüm aşamalarında çok önemli bir liman kenti ve kültürel ve ticari merkez olmuştur.

Helenistik ve Roma Döneminin üstün kentleşme, mimarlık ve dini tarihine ışık tutan simgeleri barındıran Efes’te farklı dönemlere ait en üstün mimari ve kent planlama örnekleri bulunmaktadır.

M. Ö. 8. yüzyıla tarihlenen ve Antik dönemin yedi harikasından biri olarak ünlenen kült merkezi Artemision, Hz. Meryem’in İsa’nın annesi olarak kabul ve ilan edildiği 431 tarihli Ekümenik Konsülün gerçekleştiği yer olan Meryem Kilisesi, İsa’nın havarilerinden biri olan ve Yahya İncili’ni Efes’te yazan St. John’ın mezarı üzerine inşa edilen Bazilika gibi Erken Hristiyanlık dönemine şahitlik eden benzersiz eserleri, günümüzde Hristiyanlar tarafından hac mekanı olarak kabul edilen Meryem Ana Evi ve Beylikler döneminde inşa edilen İslam yapıları ile Efes aynı zamanda dini tarih açısından da bugün hala ayakta olan benzersiz bir birikim sunmaktadır.

UNESCO World Heritage Sitesi