Bir milleti, millet yapan, bir arada tutan çok kuvvetli bağlar ve değerler vardır. Üzerinde yaşadığımız, doğup büyüdüğümüz topraklar bizim vatanımızdır. Aynı topraklar üzerinde yaşayan insanları bir arada tutan değerler olmasa, dağılmaları ve yıkılmaları an meselesidir. Bu değerlerden biri de hiç kuşkusuz bayraktır. Bayrak bir ulusun bağımsızlığını temsil eder. Her millet bayrağını namusu ve şerefi gibi görür. Onu birçok şeyden üstün tutar, saygı gösterir ve başına gelebilecek her türlü zarardan korur.
Bir bayrak eğer o milletin göğünde dalgalanıyorsa tarihte bunun bedeli ödenmiştir. Savaşlarda genci yaşlısı mücadele etmiş, şehitler verilerek o topraklar kazanılmıştır. Türk bayrağı da rengini şehitlerimizin kanından almaktadır. Ulusumuzun bayrağı beyaz ay ve yıldızlı, al bayraktır. Bu kırmızı renk aynı zamanda eski Türk geleneklerine göre bağımsızlığı ve egemenliği temsil eder. Beyaz renk ise adaleti ve temizliği yansıtmaktadır. Şanlı bayrağımızın bu özelliklerini anlatan birçok şiir ve marş bulunuyor. Bunlardan biri de en güzel vatan şiirleri yazımızda yer verdiğimiz, Arif Nihat Asya tarafından yazılan, Bayrak isimli şiirdir.
Her bayrağın renginin ve şeklinin bir anlamı vardır. Her ulus; kültürlerinden, geçmişte yaşadıkları olaylardan yola çıkarak kendilerine bir bayrak tasarlarlar. Bu yazıda ise sizlere, Türk bayrağı hakkında daha önce hiç duymadığınız ilginç bilgilere ve efsanelere yer vereceğiz. Mutlaka bilmeniz gereken 30 bilgi sayesinde, Türk bayrağının ortaya çıkış hikayesini en ince ayrıntısına kadar öğrenebileceksiniz.
İlk olarak bayrak nedir, neden bu kadar önemlidir, ne anlam ifade eder gibi soruların cevaplarını öğrenelim. Genel anlamda bayrak bir kuruluşu, topluluğu simgeleyen, bir kumaş üzerine yapılan ve özel olarak tasarlanmış semboldür. Bir milletin, ulusun bağımsızlığının sembolü olan bayrak ise o milletin en kıymetli değerlerinden biridir.
Rengini şehitlerimizin kanından alan Türk bayrağı, ulusumuzun en kutsal değerlerinden biridir. Bir milletin bayrağının dalgalanması, başka bir ülkenin boyunduruğu altında olmadığının göstergesidir. Yapıldığı malzemenin kalitesi, ucuzluğu, ipek kumaştan mı yoksa bir kağıttan mı yapıldığı fark etmez. Bir ulus bağımsızlığını kazanmak için birçok savaşa katılmış, sayısız şehit vermiştir. İşte bayrak bir milletin tarihini hiç unutmamasını ve saygıyla anmasını sağlayan yegane unsurdur.