İşte size gezgin gazeteci Asım Güneş’in Lisa’sı ve güzel yazısı..

Gezmenin yaşımı olur? Tabii ki olmaz.
Bakın bakalım, Lisa’dan kapacak birşeyler olabilir 🙂

Gezmenin yaşımı olur.

Aha bir Alman yakaladım. Kıracağım şimdi bacaklarını, hükümetimize yaptıklarının intikamı olarak :))
Yok ya kıyamam ben buna. Çok sevimli.

Neyse geyiği bırakıp ana konuya gelirsem, Lisa. 6 ay önce çıkmış yola. Önce Portekiz, Ispanya, Ingiltere filan biraz Avrupa’da takılıp, sonra Panama’ya geçmiş. Oradan Kosta Rika ve Nikaragua. Buradan Kosta Rika’ya dönüp ABD’ye uçacakmış. En ucuz bilet oradan çünkü. Orada 6 ay kadar takılıp sonra tekrar orta Amerikaya dönmeyi düşünüyor. Tabi kesin değil. Yaşının gereği kararları çok anlık alıyor 🙂
“Amerika pahalı olmaz mı?” dedim. “Aslında daha ucuza gelebilir. Daha güvenli, her yerde çadır kurabilirim hem de otostop daha kolay” dedi.
Ben yapamamıştım Amerika’da bunları.
“Ne yiyorsun, ne içiyorsun” diye sordum. Genelde aynı kafada. Genelde imkan varsa kendi makarna ya da noodle filan yapıyormuş. “Olmazsa ekmek yiyorum sadece” diyor.
“Değirmenin suyu nereden geliyor” dedim.
Bunları yapmak için önce bir süre çalışıp para biriktirmiş. Daha sonra vurmuş kendini yollara. Sırt çantası, çadırı, uyku tulumu. Imkan varsa, olabildiğince çadır kurup kalıyormuş, olmazsa couchsurfing, o da olmazsa en ucuz hostellerde. Zaten bizde Leon’daki en ucuz hostelde tanıştık.
“Korkmuyor musun tek başına? Ozellikle latin Amerika’da. Bir sürü kötü hikaye var” dedim.
“Masal bunlar. Kötü insanlar her yerde var” dedi.
Şu ana kadar kötü bir olay yaşamamış. Dikkati elden bırakmıyor ama korkuların kendisini ele geçirmesine de izin vermiyor.
Tabi ailesi biraz şikayetçi olsada durumdan, bu onu engellememiş. Okulu bitirip çıkmış yola. “Arada kız kardeşimle konuşuyorum, onun dışında fazla bağlantım olmuyor” diyor.
“Gelecek, kariyer, para” filan diye sordum. “Bilmiyorum. Çok umurumda değil.Geleceği gelecekte düşünürüm” dedi.
Neyse niye anlattım size derseniz. Asıl sebebi, bu şirine daha 18 yaşında. “Okulu bitirip yola çıkmış” deyince üniversite zannettiniz muhtemelen. Ama değil. Liseyi bitirip çıkmış.
Bu güne kadar tanıştığım en genç solo kadın gezgin. Hatta en genç solo gezgin.
“Benim kızım olabilir misin acaba?” dedim. Güldük beraber.
Aslına bakarsan ben onun yaşında İstanbul dışına çıkarken 10 defa düşünüyordum.

Tanıştığım en yaşlı gezgin, Singapur’da aynı dormda kaldığım 82 yaşındaki, Incirlik üssünde de görev yapmış Amerikalı bir emekli askerdi. Gece yatarken solunum cihazı kullanıyordu. Gerçi aynı yaşlarda bir Alman (tam hatırlamıyorum) amcaylada Nepal’de Annapurna Ana Kampı faaliyetinde tanışmıştım.
Neyse işte millet 7’den 70’e geziyor. Hadi bakem çıkarın kafayı yaşam alanından biraz dışarı. Dünya güzel biryer, görülmeye değer :))

Onemli not: Elemtere fiş kem gözlere şiş. Yinede siz “maşallah” deyin nazar değmesin bu bebişe :))

Asım Güneş