İnsanlar köpekleri belediyeye şikayet ediyor, peki köpekler ne yapsın? Yaşamalarına izin vermediğimiz için Allah’a mı şikayet etsinler

 

İnsanlar köpekleri belediyeye şikayet ediyor, köpekler ne yapsın?
Hem evcilleştirdiğimiz hem de yaşamalarına izin vermediğimiz için Allah’a mı şikayet etsinler?

Belki ediyorlardır, kim bilir?… Berk Bayri moda da köpeklerden şikayet eden birine yazmış;

“Dünya sadece insanlar için yaratıldı” fikrini bir kenara koyarak okumanızı rica ediyoruz..

1. Köpekler, kurtlardan insanların zoruyla evcilleştirilmiştir. Dolayısıyla, öyle değil ama, canavara dönüşmüş olsalar bile biz sorumluyuz. Sevgisiz olmanız bu sorumluluğun sizde de olduğu gerçeğini değiştirmez.

2. Köpekler sürü halinde yaşayan canlılardır çünkü ataları olan kurtlar da öyledir. Evet, köpekler yaşadıkları alanı olası tehditlere karşı korurlar, çünkü ataları da bu içgüdüye sahiptir, üstüne üstlük insan türü olarak biz de bunu teşvik ettik onları evcilleştirirken. Fakat bütün bunlar, bu alanda yaşama hakkının onlarda olmadığı sonucunu doğuramaz. Doğanın belediyesi, arsası, tapusu yoktur. Üstelik, geçtiğimiz 100-200 yıl içerisinde modern yaşam denen şeye insanlar olarak biz adapte olamamışken diğer canlıların adapte olmasını bekleyemeyiz.

3. Köpeklerin en belirgin özellikleri koku alma duyularıdır. Öyle ki bir kokuyu bizden farklı olarak hikayesiyle algılarlar. Biz sadece “yemek kokusu” diye tanımlarken onlar kokudan olayları oluş sırasına kadar algılayabilir. Kaba bir örnekle “hmm, domates pişirilmiş, bir süre beklemiş, sonra üstüne soğan doğranmış” gibi. Ve en net algıladıkları kokular sevgisizlik ve zarar verme potansiyelidir. Bunu ister bilimle açıklayın isterseniz de “Allah onları öyle yarattı” deyin.

4. Kaka konusunda köpekleri eleştirmenin hiç anlamı yoktur, zira sahiplerinin gerzekliğidir. Köpek kakasını elbette yapar, onu yerden alıp çöpe atmadığı için köpeği değil sahibini suçlayabilirsiniz. Bundan daha doğal bir şey de yoktur. Kuşlar da arabanızın üstüne de kaka yapar sizin kafanıza da. Gidip kuşları belediyeye şikayet etmez ya da kuş neslini yok etmeye çalışmazsınız. Serhat’ın yukarıda yazdığı gibi “birlikte yaşarsınız”.

5. Köpekler içgüdüsel olarak şapkalı insanlardan, balon satıcılarından, kağıt toplayıcılardan ve sair birçok (onların algısıyla) garip şekilli şeylerden korkabilirler. Bu onların doğasıdır.
tek yapmanız gereken sevmek ve beraber yaşamayı öğrenmek. Bunu da ancak dünyanın sadece sizin türünüz için yaratıldığını/tasarlanmadığını düşünmezseniz yapabilirsiniz.

Bunun için bir adım ilerlediğinizde doğa (ki içinde kuşlar da köpekler de insanlar da ağaçlar da ve ister kabul edelim ister etmeyelim binalar ve arabalar da vardır) size koşar adım gelir.

Bugün yaşadığımız bütün sorunların nedeni sevgisizliğe dönüşen korkulardan kaynaklanıyor. Herkesin bundan vazgeçmesini dilemekten başka bir şey gelebilse keşke elimizden. Çünkü ancak o zaman dünyanın bütün canlılar için tasarlandığını ve bizim binalarımız ve arabalarımızla onun içine ettiğimizi görebileceğiz.

Meltem Depecik

Kaynak: facebook