GOETHE’NİN FAUST’U
1829 – Johann Wolfgang von Goethe’nin eseri Faust ilk kez sahnelendi.
Goethe… Dünya tarihinin en önemli yazarlarından biridir. Deha olarak da değerlendirilebilir. Goethe’yi bizim toplumumuz ‘’Doğu Divanı’’ adlı eseriyle tanır…
Johanna W. Goethe İslam’ın bir din bile olmadığı algısının olduğu batıda; İslam’ın hak din olduğu hatta Hz. Peyganberimize çok büyük hayranlık ve muhabbet beslediği bir eser ortaya çıkarmıştır.
Hatta İslam’a ve Hz. Muhammed’e beslediği muhabbetten dolayı müslüman olduğu da söylenmiştir. 82 yaşında hayata veda eden Goethe son dönemlerinde Hz. Muhammed’i konu alan bir kitap da yazmaya çalıştığı fakat ömrünün yetmediği biliniyor.
Johann Wolfgang von Goethe’in dünya klasiklerine giren eseri Faust’tur. Bu eseri 18 yaşında yazmaya başlamış 1806 da birinci cildi, 1832 yılında da ikinci cildini bitirmiştir.
Faust aslında Goethe’nin hayatının bir fotoğrafıdır. Deha bir doktorun ‘’ hayatın hikmeti’’ni çözmeye çalışırken bunalıma girmesini, dünyanın zevklerini tadması konusunda şeytan ile iddiaya girmesini anlatır.
Bir bilim adamı olarak derin bir araştırmalara dalması nedeniyle hayatın zevklerinden uzaklaşmasına neden olur.
Mutsuzluk, memnuniyetsizlik ve huzursuzluktan kendini kurtarmayı başarırsa, ruhunu şeytana satacağına dair şeytan ile Faust iddiaya girer.
Bunalım onu hayattan kopma noktasına getirir. Fakat şeytan Faust’un deha denecek bilgisinden, aklından dolayı şeytana direnmektedir.
Şeytan Tanrı’dan izin alır ve Faust’u dünya hazları ile doğru yoldan çıkarmaya başlar.
Önce onu gençleştirir sonra aşk duygusunu kalbine sokar, gençlik aşkı bir kadına aşık olmasını sağlar.
Faust ‘’ Dur ey zaman, ne güzelsin’’ derse iddiayı Şeytan kazanacaktır.
Fakat şeytan bu deha doktor karşısında zorlanır.
İşte hikaye bu şekilde devam eder. Dünya tarihi açısından büyük bir klasik olaraka değerlendirilen
‘’Johann Wolfgang von Goethe’nin Faust’’ eseri 19 ocak 1829 yılında ilk kez sahnelenir. 191 yıl önce sahnelenen bu eser bugün bile edebiyat klasikleri arasında yayınlanmaya devam ediyor.
Son olarak da Doğu- Batı Yayınları arasından İclal Cankorel çevirisi ile yayınlandı.
Goethe bugün için Doğu- Batı arasında önemli bir bağ kuran, çağında çok cesurca kitaplar yazan bir şair-yazardır. Yaşadığımız çağda Doğu- Batı arasındaki kopmalara hatta savaşa bakılınca Doğu Divanı çok önemli bir eserdir. Doğu- Batı yada Müslüman – Hristiyan gerilimi yaşamakta olduğumuz çağın en önemli hastalığı hatta savaşların nedeni. Bu konuda yazılacak eserlere çok ihtiyaç var.
Kuzeyli Dali Ali Değermenci