Düşündüğünü söylemekten korkmaya başlarsa bir kişi

Vedat Türkali

Düşündüğünü söylemekten korkmaya başlarsa bir kişi,
düşünmekten de korkmaya başlar…

Vedat Türkali

Abdülkadir Pirhasan Türk roman ve senaryo yazarı, şairdir.
Asıl adı Abdülkadir Demirkan’dır. Daha sonra mahkeme kararıyla Pirhasan soyadını almıştır. Samsun Lisesi’nde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk dili ve edebiyatı bölümünden mezun oldu. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan’la evlendi.

Üniversite mezuniyetinin ardından Maltepe Askerî Lisesi ve Kuleli Askerî Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1951 yılında siyasî düşünceleri nedeniyle görevine son verildi ve tutuklandı. 9 yıl ceza aldı, 7 yıl sonunda şartlı tahliyeden faydalanarak serbest kaldı. Gar Yayınları’nı Rıfat Ilgaz ile kurduktan sonra, 1960’ta Dolandırıcılar Şahı filmi ile senaristliğe başladı. Senaristliğine devam eden Türkali, 1965’te yönetmenliği denemiştir.

Bir Gün Tek Başına ve Mavi Karanlık gibi romanları Türk edebiyatının en büyük eserleri arasına girmiştir. Bu romanlarını Yeşilçam Dedikleri Türkiye ve Tek Kişilik Ölüm başlıklı romanları takip etti.

Vedat Türkali, Mihri Belli’nin yakın arkadaşı, Atıf Yılmaz’ın da hem arkadaşı, hem de kayınpederidir. Türkiye Komünist Partisi’nin ilk üyelerindendir. 2002 seçimlerinde Demokratik Halk Partisi’nden aday olarak aktif siyasete atılmıştır.

Vedat Türkali, oyuncu Deniz Türkali ve yönetmen Barış Pirhasan’ın babası; Deniz Türkali’nin kızı şarkıcı Zeynep Casalini’nin de dedesiydi. Türk edebiyatının usta isimlerinden olan Vedat Türkali, 29 Ağustos 2016’da Yalova’da tedavi gördüğü hastanede 97 yaşında hayatını kaybetti. Naaşı Zincirlikuyu Mezarlığına defnedildi.