Türklüğüyle övünen adam Dario Moreno ve Şevket Uğurluer..

dario moreno

Ünlü sanatçı Şevket Uğurluer sosyal medya hesabından,

“Türklüğüyle övünen sevgili DARİO MORENO’ yu 1 Aralık 1968 de 47 yaşında kaybetmiştik..
Değerli sanatçıyı saygıyla anıyoruz..
Nur içinde yatsın.. Şarkıları hala çalınıyor, söyleniyor…
Resim vefatından 5 ay önce Ezine’de beni ziyaretinde çekilmişti…”

diye yazdı

Şevket Uğurluer kimdir

Türk pop müziğinden rock’n roll’a, caz’dan blues’a kadar çok türde müziği yorumlayan 1938 doğumlu piyanist ve şarkıcıdır.

Müziğe ilkokul sıralarında mandolinle başladı. İlk profesyonel çalışmalarını 1955 yılında yaptı. 1961 yılına kadar çeşitli orkestralarda çalıştıktan sonra, kendi orkestrasını kurarak İstanbul gece kulüplerinde çalışmaya başladı.

Aynı yıllarda İ.T.Ü.’den yüksek mimar olarak mezun oldu. 60’lı yıllarda Türkçe sözlü hafif batı müziği dalında plakları basıldı. Bir ara müziği bırakıp mimarlık yaptı. Daha sonra yeniden müziğe döndü. 1991 yılında, Türkiye’yi Eurovision Şarkı Yarışmasında temsil eden “İki Dakika” adlı şarkının bestecisidir.

TRT’de 17 yıldır aralıksız devam etmiş olan “Anılarla Müzik” adlı programı hazırlayıp, sunmuştur..

Yukarıda Şevket Uğurluer, altaki fotoğrafta ise Şevket Uğurluer ile Dario Moreno’nun karşılaşmasını görüyorsunuz..

dariomoreno

”İstanbul’un Kızları” adlı şarkıyı dinlemelisiniz..

Dario Moreno kimdir

Türklüğü ile övünen adam..

Dario Moreno, 3 Nisan 1921 tarihinde Aydın’ın Germencik ilçesinde doğdu.
Tren istasyonunda çalışan babası trajik bir şekilde vurulup öldürülünce yetim kaldı. Bu olaydan sonra Annesi ile İzmir’e yerleştiler.
Dört kardeşi daha olan Moreno, annesi Madam Roza tarafından geçim sıkıntısından dolayı yetimhaneye (Nido De Guerfanos) bırakıldı. Dört yaşına değin yetimhanede kalan Moreno daha sonra Yahudi ilkokulunu bitirdi.

Gençlik yıllarında pek çok değişik işte çalıştı. En yakın çocukluk dostu Alber Dinar’dır.
Çalıştığı yıllarda kendini yetiştirdi ve Kardıçalı işhanında yanında getir götür işlerinde çalıştığı İzmir’in ünlü avukatlarından birinin kâtipliğine yükseldi. Ayrıca geceleri Milli Kütüphane’ye gidip Fransızca çalışıyordu. Yine bu sıralarda başlayan gitar merakını eline geçen bir gitar aracılığı ile geliştirdi.

1 Aralık 1968 günü İstanbul Yeşilköy Havaalanı’nda vefat etmiştir. Paris’te galası gerçekleşecek oyununa ve Paris’te ilk kez yapılacak Türk gecesine gideceği uçağına geç kalması ve uçağa bindirilmemesi üzerine havaalanındaki görevliyle girdiği münakaşa üzerine tansiyonunun yükselmesiyle rahatsızlanmıştır; ardından geçirdiği rahatsızlık sonrası kanlar içinde kalarak yere yığılmıştır.
Hipertansiyon hastası olan Moreno bu tartışmanın ardından hastaneye kaldırılmış fakat hastanede ilk müdahaleyi yapan doktorun ifadesine göre hastaneye geldiğinde hayatını kaybetmiş durumdadır. İstanbul’da ölen Dario Moreno, İzmir’de gömülmesini vasiyet etmiştir. Fakat ölümünün ardından İzmir’den İsrail’e yerleşmiş annesi Madam Roza, oğlu Dario Moreno’yu gömülmek üzere İsrail’deki Holon kenti gömütlüğüne götürmüş ve Moreno orada toprağa verilmiştir.