Bosna’da soykırıma uğrayan Bosnalılar isyan etti.. Ahlaksız ve gizli zalimsin Batı! Nobel Edebiyat ödülü, savaş suçları ve soykırımı savunan Avusturyalı yazara verildi

2019 Nobel Edebiyat ödülü Savaş suçlarını ve soykırımı savunan Avusturyalı yazar Peter Handke'ye verildi

Utanç verici bir karar!

2019 Nobel Edebiyat ödülü Savaş suçlarını ve soykırımı savunan Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verildi.

Nobel Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi belli oldu. İsveç Edebiyat Akademisi ve Nobel Vakfı skandal bir karara imza atarak ödülü, Bosna’da işlenen savaş suçlarını ve soykırımı savunan Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verdi. Sırbistan’ın şoven milliyetçi politikalarına ve Slobodan Milošević’e yakınlığı ile tanınan Handke, 2006 yılında, Bosna’da gerçekleştirilen soykırımdan sorumlu Slobodan Milošević’in cenaze törenine katılmış ve bir konuşma yapmıştı. Konuşmasında Handke, “Ben gerçekleri bilmiyorum fakat bakıyorum, dinliyorum, hissediyorum; bundan dolayı Yugoslavya’nın yanındayım, Sırbistan’ın yanındayım, Slobodan’ın yanındayım.” demişti.

Sırbistan’a NATO müdahalesini kınayıp, “Bazen kendimi Kosova için savaşan Sırp Ortodoks rahip gibi hissediyorum” diyen bir yazarın bugün Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer bulunduğunu görmekteyiz.

“Saraybosna’da katliamı Müslümanların kendileri yaptı Sırplar suçlandı” diyen Handke’nin, 2006 yılında değer bulunduğu Düsseldorf Şehri Heinrich Heine ödülü, yazarın Slobodan Milošević’i açıkça desteklediği ortaya çıktığı için geri alınmıştı. Handke, 2013 yılında da Uluslararası Ibsen ödülüne değer bulunmuş ve ödülünü alırken de protestolara maruz kalmıştı.

Geçen yıl taciz skandalı nedeniyle 2018 Edebiyat Ödülü verilememiş, komite üyelerinden bazı isimler bu nedenle istifa etmişti. Edebiyat Ödülü sahiplerini belirleyen İsveç Edebiyat Akademisi ve Nobel Vakfı, cinsel taciz skandalını gündemden düşürmek için mi böyle bir karar aldı bilememekteyiz.

Bu, saçma, inanılmaz, utanç verici ve skandal kararı kınıyoruz…

Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı

2019 Nobel Edebiyat ödülü Savaş suçlarını ve soykırımı savunan Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verildi