Yelkenli Teknenin Kısımları

yelken_bitis

Ana Yelken

Çift yelkenli teknenin büyük yelkenidir. Direğe bağlıdır. Ana yelken ipleri (iskotalar) yardımıyla kontrol edilir. Yelkene daha iyi form verebilmek için bazı ana yelkenlerde yelkene paralel önden arkaya doğru doğru çıtalar bulunur.

Cenova

Gene iki yelkenli teknelerde (sloop arma) öndeki küçük yelkene flok ya da Cenova denir. Öndeki yelken teknenin diğerini geçmiyorsa ya da çok az geçiyorsa flok, %5’lik bir kısımdan fazlasını geçiyorsa ve direğin en tepesinden başlıyorsa cenova adını alır.

Baş Istralya

Yelken direğinin ayakta durmasını sağlayan ve bu direği baştan destekleyen teldir. Özellikle büyük yelkenli teknelerde orsa seyrinde üzerine büyük yükler bindiği için sağlam olmalıdır. Gerilmelerinin belli ölçüleri vardır. Çok gergin ya da çok boş olmaması için tansiyon ayarı yapılarak gerginliği ayarlanmalıdır.

Kıç Istralya

Direği arkadan destekler gibi görünen tele de kıç ıstralya denir. Esas görevi sert havalarda gerilerek direği bükmektir ve bu sayede yelkendeki toru azaltmaktır.

Bumba

Ana yelkeni alttan tutan ve direğe bağlı olan uzun ince parçadır. Görevi yelkeni alttan açık tutmak ve yelkenin formunu ayarlamaktır. Bumba oynayan bir parçadır. Rüzgâra göre devamlı hareket eder ve ayarlanır. Özellikle sert havalarda rüzgâr altına doğru manevra yaparken (boci tramola-kavança) ani ve çok hızlı hareket edebileceğinden dikkat edilmeli, dönüş dikkatli yapılmalıdır.

Direk

Yelkenin yukarıda durması için gerekli ana parçadır. Yelken direk yardımıyla basılır ve kullanılır. Uzunlukları ve yapıldığı malzeme tekne boyuna, tasarımına ve amacına göre değişiklik gösterir.

Çarmıh

Direği yandan destekleyen ve tutan teldir. Yelkenli teknenin sancağında ve iskelesinde olmak üzere iki veya daha fazla adet vardır. Yelken seyri sırasında özellikle rüzgâr üstü çarmık teli üzerine büyük kuvvetler biner. Bu sebepten dolayı rüzgâr altı teli biraz daha boş gibi görünür. Bunlarında ayarları tansiyon ölçümüyle hesaplanıp, yapılmalıdır.

Borda

Teknenin yanlarına borda adı verilir. Denizdeki tüm teknelerde ve yelkenli teknelerde ortak kullanılan bir terimdir.

Baş

Her teknede aynı adı alır. Baş kısımdır.

Kıç

Her teknede aynı adı alır. Kıç kısımdır.

Baş Üstü

Her teknede aynı adı alır. Baş üstü adı verilen kısımdır.