Yeniçağ Gazetesi yazarı Altemur Kılıç, Antalya Alanya’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti
Uzun süredir Antalya’nın Alanya ilçesinde yaşayan Gazeteci-yazar Altemur Kılıç hayatını kaybetti. 92 yaşında hayatını kaybeden Kılıç, Yeniçağ gazetesi yazarıydı. Altemur Kılıç, Atatürk’ün yaveri Kılıç Ali’nin de oğluydu.
ALTEMUR KILIÇ KİMDİR?
Robert Kolej ve New York New School for Social Research okulu Siyasal Bilgiler Bölümünü bitirdi. Uzun yıllar çeşitli gazetelerde muhabirlik, yazarlık, yazı işleri müdürlüğü ve genel müdürlük yaptı.
Devlet hizmetinde Washington ve Bonn Büyükelçilerinin Basın Müşavirliği görevlerinde bulundu. İki kez Basın Yayın Genel Müdürlüğü ve bir defa da TRT’nin kurulması sürecinin başında, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nın radyo ve televizyonlardan sorumlu danışmanlığını yaptı. Birleşmiş Milletler Sekreteryasının Basın Bölümü’nde uzmanlıktan sonra da UNICEF’in Avrupa Bürosu Enformasyon Bölümü müdürlüğünü yaptı. Birleşmiş Milletler nezdindeki Türkiye Daimi Temsilciliği’nde Orta Elçi olarak bulundu.
Habertürk TV ilk kurulduğu yıllarda televizyonda uzun yıllar yorumculuk da yaptı…
Ali Kılıç kimdir
Ali Kılıç, asıl adı Süleyman Asaf Emrullah ya da bilinen adıyla Kılıç Ali (1889 – 14 Temmuz 1971), Türk asker ve siyasetçi.
3 Mart 1906 tarihinde İstanbul Gedikli Küçük Zabit Mektebi’ni bitirdikten sonra, gösterdiği üstün hizmetleriyle Yüzbaşı rütbesine kadar terfi etti. I. Dünya Savaşı’na katıldı. Çanakkale Savaşları’nda yaralandı. Kafkas İslam Ordusu’nda Nuri Paşa’nın yaverliğini yaptı.
28 Ekim 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa tarafından Maraş, Antep yöresinde Kuva-yi Milliye’yi kurmakla görevlendirildi.
Bu göreve giderken de Mustafa Kemal Paşa’nın önerisiyle, Beşiktaş’ta oturduğu mahalleden hareketle, sonradan adı yerine geçecek olan kod adını (Kılıç Ali) aldı.
Karayılan ve Şahin Bey ile birlikte çıkan ayaklanmaları ve Kırşehir İsyanı’nı bastırdı.
Keferdiz (Sakçagözü) ağası Hurşit Ağa’nın konağını karargâh olarak kullandı ve Hurşit Ağa’nın 200’den fazla silahlı adamının askeri taktiklerini koordine etti.
Yine Hurşit Ağa’nın kişisel servetiyle aldığı silahların ve cephanenin bölgedeki direnişçilere ulaşmasını sağladı. Ağrı İsyanı sırasında kurulan İstiklal Mahkemeleri’nde üyelik yaptı. Başarılarından ötürü 21 Ekim 1923 tarihinde Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi.
1920-1938 yılları arasında Antep milletvekilli olarak TBMM’de bulundu. 7 Haziran 1934 tarihinde Milis Albay rütbesiyle ordudan emekli oldu. Hurşid Ağa’nın Hatay’ın anavatana katılması için Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen‘e verdiği desteğin devletle koordinesini sağladı.
1961’de Yeni Türkiye Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı.
14 Temmuz 1971 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi.
Cumhuriyet tarihinin ilk kadın seramikçisi Füreya Koral ile evlendi. Türk futbolcu ve teknik direktör Gündüz Kılıç, yazar Altemur Kılıç, Fahir Kılıç ve Keskin Kılıç’ın babasıdır.