Amatör Denizci Belgesi ADB nedir, nasıl alınır?

Orhan Can - Yelkenli -Turgutreis - Çekek yerinde

24 Metreye kadar olan tekneleri amatör maksatlarla ulusal veya uluslararası sularda size kullanma ehliyetini sağlayan bir belgedir.

“Amatör Denizci Belgesi”nin kısaltması olan ADB/Certificate of Competence For Operators of Pleasure Craft

Ticari amaç olmaksızın münhasıran gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan, ulusal standarda göre ölçüldüğünde boyu (LH) “2,5 metreden küçük ve 24 metreden büyük” olmayan, mülkiyeti gerçek kişilere veya faaliyet konusu su sporları olan dernek veya vakıflara ait tekneler ile bu şartlardan bir veya birkaçını haiz olmamakla birlikte, bağlama kütüğüne kayıtlı olup özel tekne ruhsatnamesi almış olan tekneleri (Özel tekneleri):

kullanmak için Yönetmelikte aranan şartları sağlayan kişilere verilen belgedir. Ancak bu belgeye sahip olan kişiler; özel tekneleri kullanabilirler. Özel tekneler, bölge, mesafe ve zaman sınırı olmaksızın, en az ADB veya gemici ve üstü yeterlik belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde seyreder.

ADB ile Motor Beygir Gücü 10 ve daha fazla olan özel tekneleri ve Turizm mevzuatı uyarınca belgelendirilmiş, ticari faaliyette bulunmaksızın gezi ve sportif amaçlı olarak mürettebatsız (bare-boat) kiralanan ticari yatları kiracı sıfatıyla kullanabilirsiniz.

Motor BG 10’dan az olan özel tekneleri kullanmak için ADB gerekmez.