Eylem Şenkal’dan Hayatta Beşiktaş Radyo’da Terapötik Yorum

Eylem Şenkal’dan Hayatta Beşiktaş Radyo’da Terapötik Yorum…

 

 

Sporcu psikoloğu Zeynep Eylem Şenkal İstanbul doğumludur.

Doksanlı yıllarda profesyonel olarak hem milli takımda hem de Fenerbahçe kulübünde voleybol oynadı. Marmara Üniversitesi Spor Bilimlerinden mezun olduktan sonra sporcu pskolojisi konusunda çalışmalar yapmaya başladı. İngiltere Londra’da beş yıl kaldı ve burada BBP University’de yüksek lisans psikoloji eğitimini tamamladıktan sonra “Premier League” takımlarından Chelsea ve Arsenal futbol kulübünde çalıştı.

Şu anda İstanbul’da Fransız Lape hastanesinde çalışmaktadır.
Zeynep Eylem Şenkal’ın farklı konularda ödülleri vardır. Pertevnial Lisesinde Liseler arası 5000 metre koşusunda birinci oldu, okuluna kupa kazandırdı. Fenerbahçe genç takımında oynarken lig şampiyonluğunu kazanan takımın ilk altısında oynadı.

Okulu Marmara Üniversitesinin takımında üniversiteler arası şampiyonluk kazanan takımın ilk altısında oynadı.

Formula 1 takımlarından Redbull ile beş yıl boyunca çalıştı ve 230 dünya şehri gördü.
Sporun dışında da başarıları bulunan Zeynep Eylem Şenkal 1996 Türkiye Best Model seçildi. 1998 yılında Kore’de yapılan “Miss Universe” yarışmasında dünya birincisi seçildi. 15 tiyatro oyununda baş rolde oynadı. En son tiyatro oyunu “Necmiq” ile “En iyi komedi oyunu” ödülünü ekibi ile beraber kazandı. Onlarca televizyon programı sundu.

Sinema ve dizi filmlerde oynadı. Ayrıca tiyatro öğrencilerine drama dersleri verdi.
Zeynep Eylem Şenkal tüm bu tecrübelerini harmanlayarak ünlü ya da değil sporcu ve ya kendini geliştirmek isteyen bireylerle mesleği kapsamında; kişinin kendisinin potansiyelinin sınırlarına erişebilmesi için bilimin ve teknolojinin ışığında kişiye özel fiziksel ve zihinsel çalışmaları yürütmektedir.

Spor psikolojisi, sporcuların optimal düzeyde performanslarını ve iyi oluşlarını sağlama için psikolojik bilgi ve becerilerin kullanıldığı bir uzmanlık alanıdır.

Bu alan spor katılımcılarının gelişimsel ve sosyal yönlerini ile spor ortamları ve organizasyonları ile ilişkili sorunları sistematik olarak ele alır.

Spor psikolojisi, psikolojik durumların atletik performansı, egzersizi ve fiziksel aktiviteyi nasıl etkilediğini inceler. Performansı ve motivasyonu arttırmak için profesyonel sporcular ve antrenörler ile çalışmanın yanı sıra spor yapmayan insanlar için de onların refahını arttırmak için çalışmalarında egzersiz ve spordan yararlanırlar.

Profesyonel spor psikologları genellikle sporcuların rekabetten gelen yoğun baskıyla baş etmelerine ve odaklanma motivasyonla ilgili problemleri aşmalarına yardımcı olur. Ayrıca, performansı arttırmak ve yaralanmalardan kurtulmak için sporcular ile çalışırlar. Ancak spor psikologları sadece elit ve profesyonel sporcularla çalışmazlar.

Ayrıca günlük hayatında spordan faydalanan insanların spor yapmaktan keyif almalarına ve bir egzersiz programına sadık kalmayı öğrenmelerine yardımcı olurlar.

Eylem Şenkal