İlhan Özkan ve bir nostalji rüzgarı.. Cemil Özyıldırım’dan hem o eski günlerin hatıraları hem de güzel bir dilek yazısı

İlhan Özkan ve bir nostalji rüzgarı

Sıra sıra dizili teleks makinalarının değişik bir uğultu halinde çıkardıkları tıkırtılar eşliğinde, ispirto ile baskı yapan teksir makinasında A4 3.’ncü hamur kağıtlara basılıp, ilgili servislere haberleri ulaştırmak, ‘Teleks Servisi’’nin görevi idi. Kaldı ki telekslerin sesine kulağın, ispirto kokusuna burnun alışması, pek kolay da değildi. Kaldı ki sayfa gecikmelerinde, haberi düzenleyen servisin veya muhabirin yanı sıra, teleks servisi de zaman-zaman suç listesine alınırdı.

Hürriyet gazetesinin teleks şefi rahmetli Turan Erturan’ın emekliye ayrılmasından sonra, 1978 yılında Ankara’dan İstanbul’a bir transfer gerçekleşti.
Mavi gözleri ile yüzünde iki nazar boncuk taşıyan, sarışın, zayıf-naif genç delikanlının, Ankara Hürriyet bürosundan İstanbul’a alınması olay olmuştu.
Özellikle Oktay Ekşi ve Cüneyt Arcayürek’in haberlerini seri şekilde yazan bu delikanlı, İstanbul’dan istenirken, Ekşi ve Arcayürek, bu transferi durdurmak için ellerinden geleni yapmışlardı.

1974’de Ankara Bürosu

1974 yılında Ankara bürosunda teleks servisinde göreve başlayan genç gazeteci, teleksin tuşlarına adeta şarkı söyletirdi.
Kibar, saygılı, işine seven, herkesten önce işinin başında olan bu delikanlıyı, bütün çalışanlar da sevmişti.
O dönemde Ankara bürosunda büro temsilcisi Nevzat Ünlü idi.
Daha kimler yoktu ki: Oktay Ekşi Cüneyt Arcayürek, Ülkü Arman, Sezai Bayar, Mustafa İstemi, İbrahim Hitay, Oktay Özeskici, Hakkı Öcal, İbrahim Hitay, Sökmen Baykara, Faysal Geyik, Emin Karakuş, Erol Nural, Olcay Göker, İlhan Kırklar Hürriyet’e haber yağdıran, bulunmaz bir ekipti.
İşte bu ekip içinde yetişen, mavi gözlü sarışın delikanlı İlhan Özkan idi.
İlhan Özkan yazının asıl konusu olmasına rağmen, o günleri hatırlamak isteyenler, hiç olmazsa bir nostalji rüzgarında serinlemiş oldu.
İlhan Özkan Ankara teleks servisinde, Şeref baba, Şenay Güneş ile çalışıyordu.
İlhan’ın ayrılmasından sonra soyadını hatırlayamadığım İlhan, göreve başlatıldı.

Bir yanlış anlaşılma

1978 yılında İstanbul merkezde çalışmaya başladıktan sonra, meslekte epeyi pişmiş, herkesi tanımış ve tanınmıştı. Rahmetli Turan Erturan’ın emekliliği sonrasında, teleks servisinin şefliğine getirilen İlhan Özkan, 1994’de 20 yılını geçirdiği Hürriyet gazetesinden emekli oldu.
Geçenlerde Facebook’ta İlhan Özkan’ın kalp ameliyatı için hastaneye yattığı paylaşılınca, herkes büyük üzüntüye kapıldı.
Oysa İlhan gerçekten 2016 yılının Temmuz ayında bir kalp ameliyatı geçirmiş, daha sonra da sağlığına kavuşmuştu. Ancak, o tarihten bu yana rutin kontrollerini Siyami Ersek Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesinde aksatmadan sürdürüyordu.
Yine böyle rutin kontrol için hastaneye gitmiş, bu duyulunca, yeni bir ameliyat geçireceği şeklinde algılanmıştı. İlhan’a geçmiş olsun mesajları yağmış, ne zaman taburcu olacağı sorusu yöneltilmişti.
Oysa İlhan, kontrollerinden sonra evine dönmüştü.

Evli ve iki erkek çocuk ve bir de torun sahibi olan İlhan Özkan taşıdığı o sevgi yuvası kalple daha uzun yıllar aramızda olacak. Soranlara, sormayanlara, duyanlara duymayanlara bildirelim.

Cemil Özyıldırım