Tarihe tanıklık eden gazeteci Olay Tan yazdı: Kılıçdaroğlu gibi Ecevit de 1975 yılında Gerede’de linç edilmek istendi

OLAY TAN YAZDI: KILIÇDAROĞLU GİBİ ECEVİT’TE 1975 YILINDA GEREDE’DE LİNÇ EDİLMEK İSTENDİ

1975  yılında CHP lideri Bülent Ecevit’te Gerede de saldırıya uğradı ve canını zor kurtarmıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’nın Çubuk ilçesinde katıldığı şehit cenazesinde saldırıya uğradı.Kılıçdaroğlu Çubuk’ta  önceden organize şekilde 200 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Kılıçdaroğlu na yumruk,tekme  atıldı linç edilmek istendi. Korumaları ile sığındığı ev ise bazı kişiler tarafından ‘yakın yakın’diye kalabalık […]

1975  yılında CHP lideri Bülent Ecevit’te Gerede de saldırıya uğradı ve canını zor kurtarmıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’nın Çubuk ilçesinde katıldığı şehit cenazesinde saldırıya uğradı. Kılıçdaroğlu Çubuk’ta  önceden organize şekilde 200 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Kılıçdaroğlu’na yumruk, tekme  atıldı linç edilmek istendi.

Korumaları ile sığındığı ev ise bazı kişiler tarafından ‘yakın yakın’ diye kalabalık tahrik edildi. Güvenlik güçleri eve girmek isteyenleri ve yakmak isteyenleri önlem alarak uzaklaştırdı.

Kılıçdaroğlu Çubuk’tan polisin zırhlı aracına bindirilerek olay yerinden uzaklaştırılarak linçten kurtarıldı.

(Fotoğraflar:OLAY TAN)

GAZETECİ OLARAK ORADAYDIM ‘ECEVİT GEREDE’DE LİNÇ EDİLMEK İSTENDİ’

CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit’e de birkaç kez saldırı yapıldı.Günaydın Gazetesinde muhabir olarak çalıştığım yıllarda Ecevit’in gezilerini takip ediyordum.1975 yılı Haziran ayında Ankara’dan otobüsle Ecevit’le birlikte Bolu-Gerede’de düzenlenen mitinge gittik.

Ecevit’in ve gazetecilerin içinde bulunduğu otobüs şehir girişinde taşlı saldırya uğradı camları kırıldı.

CHP lideri buna rağmen miting alanında bekleyen halkı yalnız bırakmayarak kürsüye çıktı. Eceveti konuşturmak istemeyen faşistler ve gericiler cami minaresinden taşlar ve çiviler attı.Ara sokaklardan ise silahla ateş açıldı.Birçok kişi yaralandı yere düştü.Gerede meydanı bir anda kaos alanına döndü.

Ecevit ,Gerede de faşist ve gericiler tarafından linç edilmek isteniyordu.Öldürülmek üzere saldırı düzenlenmişti.ORADAYDIM.Gazeteci olarak Ecevit’i fotoğraf makinemle izliyordum,Miletletvekili Kemal Tabak tabancasını çekerek Ecevit’e saldıranları püskürtmeye çalıştı.Koruma polisleri de havaya ateş açarak saldırganlara engel olmak için mücadele etti.

Miletvekili Tabak ve korumaları Ecevit’i ,Gerede hükümet binasına sokarak saldırganların elinden , linç edilmekten kurtardı.

Gerede saldırısında 50 den fazla yaralı vardı bende gazeteci olarak yaralanarak kurtuldum.Çektiğim fotoğraflarla tarihe tanıklık ettim.Çalıştığım Günaydın Gazetesinde birkaç gün tam sayfa olarak yer aldı.Yurt dışı gazetelerde de yayımlandı.Benim çektiğim bu fotoğrafıma da birçok basın kuruluşları tarafından ödül verildi.

1999 yılında SABAH GAZETESİ OLAY TAN’LA RÖPORTAJ YAPTI)

SALDIRI GOOGLE DE YER ALIYOR

Bülent Ecevit ise birden fazla kez saldırıya ve suikast girişimine maruz kalmıştı. 1975’in Haziran ayında CHP’nin Gerede mitinginde Ecevit’in otobüsüne taşlı saldırı düzenlenmiş sonra da bir cami minaresinden kalabalığa ateş açılmıştı. CHP milletvekilleri, Ecevit’i ablukaya alarak meydandan uzaklaştırmışlardı.

Bülent Ecevit seçim kampanyası için gittiği İzmir hava meydanında 29 Mayıs 1977 Cumartesi ünü Kontrgerilla tarafından düzenlendiği iddia edilen suikasttan sağ kurtulmuştu.

Olay Tan

Kaynak: olayhaber.com

Kaynak sayfa:

OLAY TAN YAZDI: KILIÇDAROĞLU GİBİ ECEVİT’TE 1975 YILINDA GEREDE’DE LİNÇ EDİLMEK İSTENDİ