Deniz Trafik Operatörleri Derneği ve Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği yöneticileri, Nusret Mayın Gemisi’nin komutanlarından, Kılavuz Kaptan Binbaşı Nazmi Akpınar’ın mezarını ziyaret etti.
Nusret Mayın gemisinin mürettebatı ise şu isimlerden oluşuyordu:
Kılavuz Kaptan Binbaşı Nazmi Akpınar, Güverte Yüzbaşısı Hüseyin, Önyüzbaşı Çarkçı Ali, İkinci Çarkçı Ahmet, Üçüncü Çarkçı Yüzbaşı Hasan, Elektrik Zabiti Mülazım Hasan, Top Zabiti Mülazım Kadri Bey ve 54 er…
Yıl 1915… 7 Mart’ı 8 Mart’a bağlayan gece…
Nusret Mayın Gemisi, Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey ve Müstahkem Mevkii Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi (Akpınar) idaresinde, düşman gemilerin projektörlerine aldırmadan, Erenköy Koyu önlerinde Karanlık Liman’a yüzer metre aralıklarla 26 mayın döktü. Böylece 11’inçi hat olarak, daha önce tesis edilen diğer 10 hattan farklı olarak, sahile paralel bir mayın hattı oluşturuldu.
Devam eden günlerde, İngilizler deniz ve hava keşifleri yapmalarına rağmen bu mayınları bulamadılar.
Ve 18 Mart 1915, sabah saat 10.00…
Müttefik donanması, Boğaz’ı zorlamaya başladı. Düşman gemilerinin bombardımanına karşılık veren Türk bataryalarından açılan ateş sonucu manevra yapma ihtiyacını hisseden İngiliz ve Fransız Donanmalarına ait gemiler Nusret Mayın Gemisi’nin dökmüş olduğu mayınlara çarptı.
İngiliz Donanması’na ait HMS Irresistible ve HMS Ocean ile Fransız Donanması’ndan Bouvet zırhlıları aldıkları yara nedeniyle battı.
Bununla birlikte, müttefik donanmaya ait Gaulois, Suffren ve Inflexible zırhlıları da ağır hasar almış, birçok zırhlı da kıyı bataryalarımızın ateşiyle savaş dışı kalmıştı.
İşte, Nusret’in döşediği mayınlar 18 Mart 1915’te Çanakkale Savaşı’nın kaderini değiştirmiş ve O’na dünyanın en ünlü mayın gemisi unvanını kazandırmıştı.
Nusret’in diğer mürettebatı ise şu isimlerden oluşuyordu: Güverte Yüzbaşısı Hüseyin, Önyüzbaşı Çarkçı Ali, İkinci Çarkçı Ahmet, Üçüncü Çarkçı Yüzbaşı Hasan, Elektrik Zabiti Mülazım Hasan, Top Zabiti Mülazım Kadri Bey ve 54 er.
Kaynak: denizcilikdergisi.com