Hürriyet Almanya’nın ilk günleri…
Hürriyet’in o dönemdeki sahibi Erol Simavi’nin desteği, Türkiye’de Hürriyet’in genel yayın müdürü Necati Zincirkıran ve Münih’te mühendislik tahsili için bulunan Garbis Keşişoğlu’nun gayretleriyle Hürriyet Almanya, 1969’da Münih’te basılmaya başlanır… Almanya dışında Hollanda, Belçika, Avusturya, İsviçre ve İngiltere’de de satılır. Hürriyet’in satış fiyatı şöyledir. Almanya 60 Pfennig, Hollanda 65 Cent, Belçika 8 Frank, Avusturya 4 Schilling, İsviçre 70 Centimes, İngiltere 1.3 Shiling.
Hürriyet’in 17 Nisan 1969 Perşembe günü piyasaya çıkan ilk baskısının birinci sayfasında şu not vardır; ‘Hürriyet bugünden itibaren Münih’te Bild Zeitung’un basıldığı Münchener Buchgewerbehaus M. Müller & Sohn matbaasında basılmaya başlanacaktır. Bu Hürriyet’in Avrupa baskısı olacaktır. Böylece Avrupa’da çalışan işçilerimiz daha ucuz bir fiyatla günü gününe gazetelerine kavuşacaktır’
İlk gazeteyle birlikte ‘Bu gece sizdeyiz’ kampanyası başlatılır. Hürriyet ekibi, Türk adı yazan bir zile basıyor ve kapıyı açana ‘Parola’ diyordu. ‘Hürriyet’ cevabını veren 1000 Mark kazanıyordu. İlk olarak Münih’te yaşayan ve Siemens’te çalışan Ankaralı Nuriye Kurdeş’in kapısının ziline basılır. Kapıyı açan 17 yaşındaki oğlu Bora, Hürriyet ekibinin sorusuna ‘Hürriyet’ deyince 1000 Mark kazanır.
Almanya’da yabancı yayınların dağıtımını yapan Saarbach şirketi Hürriyet’in de dağıtımı yapar. Hürriyet’in dağıtım şefliğini ise Faruk Arık yapar. Münih’te yaşayan Faruk Arık, daha önce Hayat Mecmuası için Almanya’da fotoğraflar çekip gönderiyordur. Bir de Köln’de Rahmi Kalaycıoğlu vardır. 1949’da İstanbul Radyosu’nun açılış çalışmalarına katılan ve 1964’de Köln’e yerleşen Rahmi Kalaycıoğlu THY acentalığının yanı sıra Türk gazetelerinin başbayisi olur…
Fotoğraf: Garbis Keşişoğlu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 2016 yılında ‘Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.
Halit Çelikbudak