Devrimci lider Harun Karadeniz dönemin Cumhurbaşkanı’na bu mektubu yazmıştı. (Not: Bir zamanlar “Kahrolsun ABD” diyen solcuları bıçaklayan dinciler ile Amerikan düşmanı oldu ya)

Harun Karadeniz - Cevdet Sunay mektup

15 Ağustos’ta,
Cezaevinde kanserden hayatını kaybeden
Harun Karadeniz kimdir bilir misiniz?

CEVDET SUNAY’A MEKTUP

1942’de Giresun’da doğan Harun Karadeniz, 1962’de İTÜ İnşaat Fakültesine girdi. Öğrencilik yıllarında Öğrenci Derneği başkanlığı ve İTÜ Öğrenci Birliği başkanlığı yaptı.
Birçok anti-emperyalist eylemin en ön saflarında, boykotlarda, okul işgallerinde kitlelere öncülük eden isimlerden biri oldu.
Harun Karadeniz, Amerikan Altıncı Filo’sunun Dolmabahçe önlerinde denize döküldüğü eylemlerde etkin rol oynadı.
Harun Karadeniz, Amerikan 6. filosunun İstanbul’a gelişlerinde lüks otelleri genelev olarak kullandığını belirterek, dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’a da bir mektup yazmıştı.

Mektupta, “Amerikan 6. Filosunun her gelişinde İstanbul’un lüks otelleri Amerikan genelevleri şeklinde çalışmaktadır. Görevi, bu tür yerlerdeki Amerikalıları yakalamak olan polis Amerikan genelevleri olarak çalışan otellerin kapısında nöbet tutmaktadır. Amerikalıların bu tür rahatını sağlayan polis, devrimci Türk gençliğini tutuklamakta ve gençliğe saldırmaktadır” ifadeleri kullanılırken, Cevdet Sunay’ı “göreve” çağırmışlardı.

İşte 17 Temmuz 1968 yılında yazılan o yazı:

Amerikan 6. Filosunun her gelişinde İstanbul’un lüks otelleri Amerikan genelevleri şeklinde çalışmaktadır.
Görevi, bu tür yerlerdeki Amerikalıları yakalamak olan polis Amerikan genelevleri olarak çalışan otellerin kapısında nöbet tutmaktadır.
Amerikalıların bu tür rahatını sağlayan polis, devrimci Türk gençliğini tutuklamakta ve gençliğe saldırmaktadır.
Saldırılarının sonuncusunu bugün saat 04.00’te Teknik Üniversite yurdunda yaptılar.
Yataklarında uyumakta olan öğrencileri copladılar. Silahlarını ateşlediler.
Ölü ve yaralı sayısı belli değildir.
Bu kimin polisidir?
Bazı kişiler döviz krizini, genelev gibi işleyen oteller ve gece kulüplerinde ulusumuzun onurunu satarak gidermek düşüncesi içinde midirler?
Öldürdükleri kişilerin hesabı bile sorulmayan ülkemizde, gençliğin bu soruşturmayı çok geniş tutacağının da bilinmesi gerekir.
Görevinize başlarken 
Anayasa uyarınca 
Türk Ulusunun 
Şeref ve Namusunu 
korumak için ant içtiniz.
Sizi göreve çağırıyoruz.

Harun Karadeniz

 *** *** *** *** *** *** *** ***

12 Mart Askeri Cuntası’ndan sonra cezaevine atılan Harun Karadeniz, henüz 33 yaşındayken arkasında 6 tane kitap bırakarak hayata veda etti.

Anti-Amerikan vurgusu ve
ABD karşıtlığının arttığı bu dönemde, Harun Karadeniz gibi dönemin yiğit çocukları yeniden gündeme geldi…

KAYNAK Odatv.com

Harun Karadeniz kimdir?

(1942, Armutlu, Alucra, Giresun – 15 Ağustos 1975, İstanbul) 1960lı yılların devrimci gençlik hareketlerinin öncülerinden biridir.

1962’de İTÜ İnşaat Fakültesi’ne girdi. Öğrencilik yıllarında Öğrenci Derneği başkanlığı ve İTÜ Öğrenci Birliği başkanlığı yaptı. Kısa süre içinde anti-faşist oluşumların militan kadrolarına girdi. Birçok anti-emperyalist eylemin en ön saflarında, boykotlarda, okul işgallerinde kitleleri yönlendiren isimlerden biriydi. Köylü ve işçi direnişlerinin içinde yer aldı.

Dönemin en büyük öğrenci yürüyüşü olan “Özel okullar devletleştirmelidir” yürüyüşünde yer aldı ve kampanyasında etkin rol oynadı. Eğitim sistemindeki reformları gerçekleştirmek için yapılan üniversite işgallerinden biri olan İTÜ’nün işgalinde öncü oldu. Altıncı Filo’yu Protesto Olayları’nda etkin rol oynadı ve bu eylemde yakın arkadaşı Vedat Demircioğlu’nu kaybetti. Özellikle bu eylemle birlikte, dönemin diğer öğrenci liderleriyle ve yakın arkadaşlarıyla fikir ayrılığına düştü. Diğer öğrenci hareketi liderlerinden farklı olarak, gençlik hareketlerinin sınıf hareketinden bağımsız olamayacağını söylüyor ve öğrenci eylemlerini emekçilerle buluşturmak için yoğun çaba sarf ediyordu.

12 Mart Darbesi (1971) sonrası TKP ve Dev-Genç davalarından yargılandı.
Dev-Genç davasından tutukluyken hapishanede kanser hastalığına yakalandı, tedavisine izin verilmedi.

15 Ağustos 1975’te hapishanede kanserden öldü.

Olaylı Yıllar ve GençlikEğitim Üretim İçindirDevrimcinin SözlüğüYaşamımdan Acı Dilimler ve Kapitalsiz Kapitalistler gibi dönemi anlatan teorik kitapları kaleme almıştır. En fazla tanınan kitabı, Olaylı Yıllar ve Gençlik ‘de 1968 gençliğini ve deneyimlerini anlatmıştır.

Harun Karadeniz – Cevdet Sunay mektup