“Sevgili Burak Ersemiz başlattı, ben de devam ettiriyorum.. Merhum Çetin Emeç ve Hürriyet ile ilgimi bir anımı“

Hürriyet Atlı Köşk, Sabancı bilardo

Sevgili Burak Ersemiz başlattı, ben de devam ettiriyorum..
Merhum Çetin Emeç ve Hürriyet ile ilgimi bir anımı, (doğrusu bir gazetecilik dersi) paylaşıyorum..
Sene 1989..
Hürriyet Gazetesi, Cağaloğlu..
Türkiye’nin tek kanallı yılları..
(Yazının finalinde o yıl neler oldu, kısaca hatırlattım..)

SSCB’nin Ankara Büyükelçisi Albert Çernişev (yanlış hatırlamıyorsam vefat etti), merhum Sakıp Sabancı ve Dilek Sabancı Atlı Köşk’te bir araya gelmişlerdi.
(Rahmetli Yener Süsoy Sabancı’nın basın danışmanı)
Ağırlıklı olarak turizm ve yatırım konuşmasının ardından merhum Sabancı, Çernişev’e “iyi bir bilardo oyuncusu olduğunuzu duydum” dedi.
Çernişev de (Türkçe’ye son derece hakim bir diplomattı) “sizinle oynamaktan keyif alırım” cevabını verdi.
Çernişev’in ceketiyle -fotoğraf çekimi sonrasında da ceketinini çıkarıp, kolları sıvaması- ağzında sigara, bilardo masasına yatarak yaptığı hamleler..
Fuji film kullanıyorduk o günlerde 36’lık makara.. Sayılı alırdık.
Gözüm dönmüş, Allah ne verdiyse deklanşöre basmıştım. Gazeteye döndüğümde 8 makara fotoğraf çektiğimi fark ettim.
Bülent ağabey (Bülent Denli) “ne yaptın?” dercesine yarım gözlük bana bakarken yaşananları aktardım.
Sonrasında, yazı işlerinde ışıklı masaya yayılan fotoğrafları -her zaman olduğu gibi- merhum Çetin Emeç’e anlatırken buldum kendimi.
Merhum, tek tek, bir yazı işleri rutini olan “Bu nedir, bu kimdir?” faslının ardından yine bir fotoğrafı “özel” olarak ayırarak bana, “Şekerim, fotoğraf altına şu tablonun, kim tarafından, hangi yılda yapıldığını ve adını yazıver” dedi.
“Peki efendim” diyerek yazı işlerinden ayrıldım.
Motor takılmışcasına karşı binaya nasıl kendimi attığımı bir ben, bir Allah biliyor.
Sevgili Bülent Denli, Leyla İsmier, Mehmet Yaşin..
Bilumum servis çalışanı tablonun detaylarının peşinden koşuşturduk..
Atlı Köşk’ü aradık, sevgili Türkan Sabancı, “Bunu bilse bilse Rafi (Portakal) bilir” diyerek telefonunu verdi. Merhum Sakıp Ağa toplantının hemen sonrası yurt dışına uçmuştu. Ulaşma imkanı yoktu.. (O yıllarda cep telefonu olmadığından) Rafi’de Hollanda’daydı..
Hasılı günün sonunda -Bütün gün süren yoğun çaba sonrası- saat 18.15 gibi öğrendiğim bilgiyle, heyecan içinde, Yazı İşleri odasına gittim.
Rahmetli Çetin Bey hafif bir tebessümle “Ne oldu Fotoğraf altı?” dediğinde, kağıttaki notları uzatırken ellerimin nasıl titrediğini bugün, dün gibi hatırlarım.
Rahmetli içeriye seslenerek “taşrayı getirin” dedi.
Gazetenin taşra nüshası basılmış önümde duruyordu.
Arka sayfaya neredeyse yarım sayfa kullanılan habere tüm detaylar konmuştu..
Tabii ki fotoğraf altı da, “Abdülmecid’in tablosu” başlığıyla..
Merhum kendisi yazdırmıştı, bizlerden istediği bilgiyi..

O yıl neler olmuştu? Özetle:

Dünyada;

Japon imparatoru Hirohito ölümünü, İran devlet başkanlığı seçimlerini Haşimi Rafsancani’nin kazanması, George H.W. Bush’un, Amerika Birleşik Devletleri’nin 41. başkanı seçilmesi ve Mihail Gorbaçov’un, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Devlet Başkanı olması takip etmiş. Hemen akabinde de Malta’da bir araya gelen ABD başkanı George Bush ve Sovyetler Birliği komünist partisi genel sekreteri Mihail Gorbaçov, soğuk savaşın bittiğini resmen ilan etmişti. Doğu Alman hükümetinin iki Almanya arasında seyahati serbest bırakması üzerine, binlerce kişi Berlin Duvarı’nı aşarak Batıya geçmeye başlamış, 13 Ağustos 1961’de inşa edilen duvar’ın yıkılmasıyla Soğuk Savaş dönemi sona ermişti. Şili’de ilk demokratik seçimler yapılmış, Panama’nın askeri diktatörü Manuel Noriega Amerikan birliklerince iktidardan düşürülmüş ve ABD, Panama’yı işgal etmiş, Romanya devlet başkanı Nikolay Çavuşesku halk ayaklanması sonucu yönetimden alınmış ve karısı Elena Çavuşesku ile birlikte ülkeden kaçmaya çalışırlarken yakalanarak, birlikte idam edilmiş, The Simpsons’ ın ilk bölümü Fox kanalında A.B.D.’de yayınlanmış, Amerikan jetleri, Libya’ya ait iki MIG-23 uçağını düşürmüştü.. Dalai Lama, Nobel Barış Ödülü’nü aldı.

Türkiye’de ise;

Turgut Özal, Türkiye’nin 8. Cumhurbaşkanı seçilerek göreve başlamış, Demokratik Sol Parti (DSP) genel başkanlığına Bülent Ecevit seçilmiş, kapalı yerlerde sigara içilmesi ile sigara reklamı ve kampanyası yasaklanmış, Bulgaristan’dan Türkiye’ye zorunlu göçün başlamasını, göçmen sayısının 300 bine ulaşması ve hükümetin sınırı kapatmak zorunda kalması takip etmişti.. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) üniversitelerdeki başörtü yasağını kaldırdı.. Asgari ücret: brüt 109 milyon 800 bin lira, net 80 milyon 682 bin lira olarak açıklandı. Türkiye’de ilk tüp bebek, İzmir’de Ege Üniversitesi Tüp Bebek Merkezi’nde dünyaya geldi ve Avrupa Kulüpler Kupası’nda finale yükselen ilk Türk basketbol takımı Efes Pilsen, Yunanistan’ın Aris takımına yenilerek ikinci oldu.

Okan Sarıkaya

Okan Sarıkaya