Şirk koşmadan okuyun ve düşünün…
Jonas Edward Salk çocuk felçi aşısının buldu ve patentini almadı, buluşu insanlığa adadı.
Patenti alsaydı, muazzam bir servet alabilirdi..
Ama o, patenti kimin aldığı sorulduğunda Salk, “Eh, söyleyeceğim insanlar, patent yok, güneşi patent alabilir miydiniz?” diye cevap vererek tüm insanlığa örnek oldu…
Jonas Edward Salk ( 28 Ekim 1914 – 23 Haziran 1995) Amerikan tıbbı araştırmacı ve virologdu.
İlk başarılı çocuk felci aşılarından birini keşfetti ve geliştirdi.
New York’ta doğdu, daha sonra New York Üniversitesi Tıp Fakültesine gitti ve daha sonra pratik bir hekim olmak yerine tıp araştırması yapmayı seçti.
Tıp bölümünü kazandıktan sonra 1939’da Salk, Mount Sinai Hastanesi’nde bilim doktoru olarak staj yapmaya başladı. İki yıl sonra , Michigan Üniversitesi’nde, akıl hocası Thomas Francis, Jr ile grip virüsleri eğitimi alacak bir burs kazandı.
1954 yılına kadar Salk aşısı piyasaya sunulduğunda, çocuk felcisi dünyadaki en korkunç halk sağlığı sorunlarından biri olarak kabul edildi.
Savaş Sonrası Amerika Birleşik Devletleri’nde yıllık salgın hastalıklar giderek yıkıcı hale geldi. 1952 ABD salgını, ulus tarihindeki en kötü salgın oldu. Yaklaşık 58.000 vakanın o yıl bildirildiğinde 3.145 kişi öldü ve 21.269’u etkisiz hale gelen paralizi nedeniyle kurbanlarının çoğu çocuktu. Tarihçi William L. O’Neill, “halk tepkisi bir veba içindi” dedi.
“Kentsel bölgelerdeki vatandaşlar, bu korkunç ziyaretçinin geri döndüğünde her yaz korkunç davrandı.” 2009 PBS belgeseline göre “Atom bombası dışında Amerika’nın en büyük korkusu çocuk felciydi.”
Sonuç olarak, bilim adamları çılgınca bir yarışta hastalığın önlenmesi veya iyileştirilmesi için bir yol bulmuşlardı. 1938’de, hastalığın dünyanın en tanınmış kurbanı olan ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt , bir aşı geliştirmeyi finanse edecek bir organizasyon olan İnfantil Felç için Ulusal Vakıf’ı (2007’den beri Dimes Vakfı’nın Mart ayı olarak bilinir) kurdu.
1947’de Salk , Pittsburgh Tıp Fakültesi’ne randevu aldı.
1948’de, farklı çocuk felci virüsü türlerini belirlemek için Ulusal Fetal Felç Vakfı tarafından finanse edilen bir proje üstlendi.
Salk, bu projeyi çocuk felcine karşı bir aşı geliştirmeye doğru genişletme fırsatı gördü ve bir araya getirdiği yetenekli araştırma ekibi ile birlikte önümüzdeki yedi yıl bu işe kendisini adadı.
O’Neill’e göre “Salk aşısını test etmek için kurulan saha araştırması, tarihe göre kendi türünde 20.000 hekim ve sağlık memuru, 64.000 okul personeli ve 220.000 gönüllü içeren en özenli programdı”.
Araştırmada 1.800.000’den fazla okul çocuğu yer aldı. Aşının başarısının haberi 12 Nisan 1955’te kamuoyuna duyurulduğunda, Salk “mucize” olarak selamlandı ve gün neredeyse ulusal bir tatil haline geldi.
Dünyada, Kanada, İsveç, Danimarka, Norveç, Batı Almanya, Hollanda, İsviçre ve Belçika’nın Salk’s aşısı kullanılarak çocuk felci aşı kampanyalarına başlamayı planlayan ülkelerle acil bir aşılanma acele başladı.
Salk, zorunlu aşılama için kamp yaptı ve halk sağlığının “ahlaki taahhüt” olarak değerlendirilmesi gerektiğini iddia etti.
Tek odak noktası, kişisel kazançtan hiç çekinmeyen, mümkün olduğunca çabuk, güvenli ve etkili bir aşı geliştirmek olmuştur.
Patenti kimin aldığı sorulduğunda Salk, “Eh, söyleyeceğim insanlar, patent yok, güneşi patent alabilir miydiniz?” dedi.
1960’da, Günümüzde tıp ve bilimsel araştırma merkezi olan La Jolla , California’da Biyolojik Araştırmalar için Salk Enstitüsü’nü kurdu. Man Unfolding (1972), En Bilindik Hayatta Kalma (1973), Dünya Nüfus ve İnsan Değerleri: Yeni Bir Gerçek (1981) ve Gerçekliğin Anatomisi: Sezgiyi ve Sebebin Birleştirilmesi (1983) gibi araştırma yapmaya ve kitap yayınlamaya devam etti ). Salk’ın son yılları HIV’e karşı bir aşı bulmak için harcanmıştı. Kişisel kâğıtları California Üniversitesi, San Diego Kütüphanesi’nde saklanır.