TÜBİTAK ledli ekmek dolabı yapanları “Bilim” kabul ederken İngilizler dünyanın en küçük cerrah robotunu yaptı

Dünyanın en küçük cerrah robotu: Versius

İngiliz bilimciler dünyanın en küçük cerrah robotunu geliştirdi. Robot her gün on binlerce hastanın ameliyatının yapılmasında önemli rol oynayabilir.

Cambridgeshire bölgesinde 100 adet bilimci ve mühendis, düşük maliyetli bir robot geliştirmek için çalışmalar yürüttü. Daha önce mobil telefonlar ve uzay endüstrilerinde kullanılan tekniklerden faydalanılarak, laparoskopik cerrahi (ufak bir yarık açılarak yapılan ameliyat) alanında kullanılabilecek bir robot geliştirildi.

Versius adı verilen robot insan kolunun çalışma prensibini taklit ediyor ve fıtık, kalın bağırsak, prostat ve kulak-burun-boğaz ameliyatları gibi pek çok alanda kullanılabiliyor. Böylece ameliyat sonrası ağrılar en aza indiriliyor ve hastanın iyileşme süreci hızlanıyor. Robot, bir cerrah tarafından, ameliyat odasındaki 3D ekranlı bir konsol aracılığıyla kontrol ediliyor.

Önceki örneklerinden daha başarılı

Aslında ameliyat robotu fikri yeni bir fikir değil ancak önceki robotlar hem çok hantal hem de çok masraflıydı. Versius ile yapılan ameliyatların maliyeti, sıradan ameliyatlarım maliyetini geçmiyor. Robotun ameliyathanede çok fazla yer kaplamaması da bir diğer avantaj.

Cambridge Medical Robotics Yöneticisi Martin Frost, “Diğer robotlar çok kullanışlı değil ve farklı alanlarda kullanıma müsaade etmiyor. Robotların bu alanda devrim yaratabilmesi için farklı işlevleri bulunmalı, kullanımı kolay olmalı ve kullanılmadıkları zamanlarda kolayca kaldırılabilmeliler.” diyor.

Versius’un en önemli farklarından biri de insan kolu gibi çalışabilmesi. İnsan bileğinden ilham alan tasarımı ve dört farklı eklemiyle farklı açılardan ameliyat yapmaya olanak sağlayan robot, önceki modellere göre çok daha kullanışlı. Bu da ameliyatların daha kolay ve hızlı gerçekleştirilmesini sağlıyor.

Bu robotun geliştirilmesi için uzmanlar mobil telefonlardan aldıkları elektronik parçaları, robotun ‘düşünmesini’ ve bilgiyi işlemesini sağlamak için kullandı. Hareket işlemleri için ise uzay endüstrisinde kullanılan teknolojiden faydalanıldı.

Yorulmuyor, acıkmıyor, susamıyor

Herhangi bir işte insan yerine robot kullanmanın en önemli getirisi de robotların insanlar gibi yorulmaması. Sıradan bir cerrahın aksine Versius bir ameliyatı tamamladıktan hemen sonra bir başka ameliyata başlayabilir.

Önümüzdeki ilkbaharda kullanıma hazır hale gelmesi beklenen robot, doktorların eğitiminin tamamlanmasının ardından, önümüzdeki yılın sonuna doğru ameliyatlarda kullanılabilecek. CMR robotun bazı devlet hastaneleri ve özel hastanelerde kullanılması için anlaşmalar sağlamaya başladıklarını belirtti. Günümüzde cerrah robotlar için küresel pazarın yıllık 4 milyar Dolar’ı bulduğu düşünülüyor. 2024’e kadar ise pazarın değerinin 20 milyar Dolar’a ulaşması bekleniyor.

Kaynak: The Guardian