Yeryüzünde bişiler ters gidiyor. Güneşe sırtını dönmüş olmamış güne bakanları ilk defa görüyorum..
OYSA,
Ayçiçeklerinin neden güneşe döner..?
Papatyagiller ailesinin bir üyesi olan ayçiçeklerinin bilimsel ismi Helianthus annuus’tur. Helianthus, Eski Yunanca bir kelimedir. Helios güneş, anthos ise çiçek anlamına gelmektedir. Ayçiçeğinin ülkemizdeki bir diğer adı ise “günebakan çiçeği“dir.
Ayçiçekleri, ülkemizde daha çok Marmara Bölgesi’nde yetiştirilir. Ayçiçeğinden yağ elde edilebildiği gibi, üstündeki çekirdekler de fabrikalarda işlenebilir. Ayçiçekleri Türkiye’de olduğu gibi dünyada da önemli yağ bitkilerindendir.
Ayçiçekleri neden güneşe bakar?
Ayçiçeklerinin, ışığın her taraftan eşit geldiği alanlarda düz bir şekilde büyüdükleri gözlenmiştir. Eğer ışık tek bir noktadan geliyorsa, o zaman ışığa doğru dönerler. Bu nedenle açık alanda ekilen ayçiçekleri, yüzlerini güneşe dönerler.
Ayçiçeklerinin ışığa dönmesine neden olan, auxin (oksin) adlı bir hormondur. Bu hormon bitkinin ne şekilde büyüyeceğini, miktarını ve yönünü de belirler. Oksin hormonu bitkinin üstünde yer alır ve aşağıya inerken, bitkinin ışık almayan kısmında yoğunlaşır. Bu nedenle bitkinin karanlıkta kalan kısmı daha çabuk büyür ve bitki aydınlık tarafa doğru eğilir. Günebakan çiçeklerinin gelişimi tamamlandığında, bu ağırlıktan dolayı fazla hareket edemez ve doğu yönüne sabitlenir.
Güneşe dönme eylemi sadece ayçiçeklerinde değil, birçok bitkide de vardır. Oksin hormonu, ışığın geldiği noktadan ışığın gelmediği noktaya doğru ilerlediği için bitkiler güneşe, yani ışığa dönerler.
Ayçiçekleri Neden Güneşe Bakar?
Her bir canlının yaratılışı başlı başına bir mucizedir. Hepsinin yaratılışında farklı bir sistem, farklı bir sanat mevcuttur.
Ayçiçekleri, ışığın her taraftan eşit gelmesi durumunda düz bir şekilde büyürler. Ancak ışık sadece bir taraftan geliyorsa, bu durum bitkinin gelişimin de etkiler.
ayçiçeği
Bitki hangi taraftan ışık alıyorsa, o tarafa döner. Buna, bitkinin bedenindeki “oksin” adlı bir hormon neden olur.
Oksin, bitkinin büyüme şekli, miktarı ve yönüyle ilgili düzenlemelerde görev alan bir hormondur. Bitkinin üst kısmında üretilen bu hormon, aşağıya inerken, bitkinin ışık almayan kısmında yoğunlaşır.
Böylece bitkinin karanlıkta kalan kısmı daha hızlı büyür ve bitkinin aydınlık tarafa doğru eğilmesine yol açar.