Yassıada’daki inşaat Marmara Denizi’ni böyle öldürdü. “Cinayeti” kahrederek izleyeceksiniz.. Ve birkaç iyi adam su altındaki mercanları Büyükada’nın arkasına nakledecek! Nasıl mı?

MARMARA DENİZİ’NDE MERCAN KURTARMA OPERASYONU

BİLİM İNSANLARI TEHLİKE ALTINDA Kİ MERCANLARI NAKLEDİYOR

TÜRKİYE’DE İLK KEZ UYGULANAN YÖNTEMLE MERCANLAR NAKLEDİLİYOR

Aynı zamanda hepsi birer bilim insanı olan balık adamlar, Yassıada çevresinde yaptıkları dalışlarda, mercanların adadaki inşaatın moloz tozları ile kaplandığı ve oksijensiz kalarak öldüklerini tespit etti..
Görüntülerde de dalgıçların mercanları salladıklarını ve su altında nasıl bir toz toz bulutu oluştuğunu kahrederek izleyecekseniz..

Ve, su altında yapılan bu katliamdan mercanları kurtarmak için uğraşan bu bir avuç genç Türk Bilim İnsanını ayakta alkışlayacaksınız..!!

İnanılmaz bir iş yapıyorlar..

Sivriada’da başlayacak inşaat öncesi yeni bir doğa katliamı olacağı için harekete geçen birkaç iyi kalpli Türk bilim insanı Sivriada cıvarından topladıkları 90 ila 300 mercanı Büyükada’nın hemen arkasında bulunan ve “Balıkçıadası” da denilen Neandros adası yakınlarında takribi 35 metre derinliğe Doç. Dr. Noyan Yılmaz ve diğer dalgıç bilim insanları tarafından tek tek ekiliyor…

Cinayetin görüntüleri bu videoda…
Görüntülerde de dalgıçların mercanları salladıklarını ve su altında nasıl bir toz toz bulutu oluştuğunu kahredeceksiniz.

….

1- Bu görüntüde Yassıada’da inşaat sürerken denize bırakılan moloz ve toprak görüntülerini görmektesiniz..

2- Yassıada’daki inşaattan önce, inşaattan sonraki görüntü..

ÖNCE BÖYLEYDİ:

Kayaların üstü böyle çeşit çeşit derin su mercanları ile doluydu

SONRA BÖYLE OLDU

Kayaların üstü çorak oldu…

3- Bu da gözleri para hırsı bürümüş balıkçıların geride bıraktıkları cinayet aleti “Hayalet Ağlar”… 

4- Balıkçıların geride bıraktıkları cinayet aleti “Hayalet Ağlar” birkaç gönüllü bilim insanı tarafından tek tek temizlenip yukarı çıkartılıyor… 

Konuyla ilgili çalışma yapacak olan bilim insanlarının basın açıklaması ise şöyle:

MARMARA DENİZİ’NDE MERCAN KURTARMA OPERASYONU

BİLİM İNSANLARI TEHLİKE ALTINDA Kİ MERCANLARI NAKLEDİYOR

TÜRKİYE’DE İLK KEZ UYGULANAN YÖNTEMLE MERCANLAR NAKLEDİLİYOR

Marmara Denizi’nde canlı yaşamının önemli halkalarından olan mercanların yok olmaya başlaması üzerine Türkiye’de ilk kez uygulanan bir yöntemle mercanlar yaşaması için transplantasyon yöntemi ile naklediliyor.

Başta inşaat atıkları olmak üzere, son dönemde artan yoğun kirlilik etkenleri nedeniyle Yassıada ve Sivriada’nın 20-30 metre derinliğinde kirlilikten etkilenen mercan türleri ile proje konusu sarı mercanların atık ve kirlilikten nispeten uzak Neandros (tavşan) Adası’na özel yöntemlerle taşınıyor. Mercanlar, deniz canlılarının yumurtlama ve yaşam alanı olmaya devam edecek.

ÜLKEMİZDE İLK KEZ UYGULANAN ÖZEL YÖNTEMLE YENİDEN DİKİLİYOR

Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği’nin yürütücülüğü ve liderliğinde, İstanbul Su Bilimleri Fakültesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfından Yrd.Doç.Dr. Nur Eda TOPÇU, Deniz Bilimleri ve Enstitüsü Fakültesinden Doç.Dr. Noyan YILMAZ Bilimsel Danışmanlıkları ile gerçekleştirilen mercan naklinde özel yöntemler uygulanıyor. Uzman dalgıçlar tarafından deniz dibinden alınan mercanlar Neandros (Tavşan)Adası’nın derinliklerine götürülerek tekrar dikiliyor ve ekosistemin yaşamasına katkı sağlanıyor.

Ülkemizde ilk kez uygulanan projenin sorumlusu Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği’ nin proje bilimsel danışmanlığını üstlenen İstanbul Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Nur Eda TOPÇU, “Bu zorunlu taşınma ile mercanlar fiziksel zarardan etkilenmeyecek ve genetik zenginliklerini koruyacaklar. Bu çalışmayı ilk kez ülkemizde deniyoruz.  Mercanların yeni yerlerine uyum sağlaması ve tekrar hayat bulmasını çok istiyoruz” dedi.

KİRLİLİK, MERCANLARDA TOPLU ÖLÜMLERE YOL AÇIYOR”

“Marmara’daki kirlilik öyle bir hal aldı ki derinlerdeki mercanlar bile atıklardan etkilenip toplu şekilde ölüyor” vurgusunu yapan projenin sualtı sorumlusu Volkan Narcı ise, ilk etapta 200 mercanı taşıyacaklarını söyledi. Projeye destek veren İstanbul Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu da, mercanların üzerini saran hayalet ağların temizlenmesine yardım etti.

İstanbul Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Temsilcisi Songül Gündoğdu

Adalar İlçe Müdürü Feramis Çiftçi

Proje Sorumlu Danışmanı Doç. Dr. Eda Nur Topçu

Proje Danışmanı Doç. Dr. Noyan Yılmaz

(Yaşayan Tarih & Görüntüleme) Serco Ekşiyan

Sergi & Resim, Görüntüleme Ferhan Coşkun

Proje Belgeseli bengsproduction Bengiz Özdereli

İletişim: ADYSK Yön.Kur.Başk. Volkan Narcı GSM: 0539 357 5448